Samfund

'Demensringe' skal stoppe plejehjemsbeboeres udflugter

Hver dag forlader tre demente deres plejehjem uden personalet er opmærksomme på det. De fleste vender tilbage, men sidste år kostede den slags udflugter 16 ældre livet.

Det har man taget konsekvensens af i Kolding Kommune, hvor man som det første sted i Danmark har indført såkaldte demensringe på samtlige plejehjem.

Derfor er gravemaskiner i disse dage i færd med at grave ledninger ned i en jorden omkring plejehjemmet, hvor demensringene fremover skal alarmere personalet, når beboerne bevæger sig uden for plejehjemmets grund.

- Den bekymring, vi har haft om, hvorvidt de nu kommer hjem igen, den slipper vi for fremover, siger Elise Jochumsen, der er centerleder for Kirsebærhaven Plejecenter.

Personalet benytter sig allerede af GPS-udstyr, men fordelen ved de nye demensringe er, at personalet bliver alarmeret omgående ved hjælp af det armbånd, som de demente bliver udstyret med.

Mere frihed - færre bekymringer

På Plejecenter Kirsebærhaven har man talrige erfaringer med beboere, der begiver sig på en ofte farefuld færd. Og hver gang bliver personalet sendt på overarbejde i bestræbelserne på at finde dem igen.

Og derfor håber man, at tiltaget kan være med til at gøre livet sikrere for de ældre og nemmere for personalet.

- Forhåbentlig vil vi ikke blive en del af statistikken, hvor beboere går deres vej og kommer til skade eller i værste fald bliver fundet død, siger Elise Jochumsen og tilføjer:

- Vi håber at beboere, der fremover har lyst til at gå en tur ikke vil bekymre personalet, så de får mere frihed til at bevæge sig rundt.