Danske forskere vil løse gåden om HPV-vaccine

Se De vaccinerede piger på TV 2 Play

En stribe af landets ypperste hjerner indenfor immunologi, epidemiologi samt søvnforskere og specialister i hjerte og kredsløb mødtes i går på Statens Seruminstitut. Her drøftede forskerne de første skridt i forhold til at få belyst, om HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft – Gardasil – måske har givet en lang række danske piger alvorlige og invaliderende bivirkninger som for eksempel voldsom hovedpine, muskelsmerter og kronisk træthed for blot at nævne få.

- Når forskere fra forskellige specialer nu sætter sig sammen, så skyldes det, at vi skylder den voksende gruppe af piger at få svar på tre ting: 1. Hvad fejler pigerne? 2. Skyldes pigernes tilstand HPV-vaccinen Gardasil? Og 3. Hvordan behandler vi dem fremadrettet? , fortæller forskningschef og overlæge Jesper Mehlsen fra Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital. Synkopecenteret er den afdeling i landet, der har modtaget og forsøgt at behandle flest af de piger og kvinder, der mistænker, at de er blevet syge som følge af HPV-vaccinen Gardasil.

Forskningsinitiativet kommer efter TV2 Dokumentars udsendelse ’De Vaccinerede Piger’, hvor en række piger og danske læger – heriblandt Jesper Mehlsen – for første gang offentligt rejste en bekymring for, at en lang række piger muligvis er blevet alvorligt syge af bivirkninger fra HPV-vaccinen Gardasil.

- Det er klart, at det, at TV2 Dokumentar har sat så skarpt et fokus på problematikken gør, at vi her på Synkopecenteret i samarbejde med andre forskere nu må sige, at vi bliver nødt til at komme til bunds i den her problematik for at få klarhed over, om der er noget om snakken eller ej, siger Jesper Mehlsen.

Frygter mistillid til vaccine

Jesper Mehlsen understreger, at han fortsat bakker op om at vaccinere danske piger mod livmoderhalskræft, da bivirkninger trods alt er forholdsvis sjældne blandt de vaccinerede – men for de ramte piger en meget alvorlig og til tider invaliderende tilstand.

- Vi – altså forskerne – håber med dette initiativ at kunne få et bud på en bedre udredning og behandling af patienterne. Jeg kan frygte, at hvis vi ikke får kastet noget mere lys over, hvad der er op og ned i den her sag, så ender det med, at en alt for stor gruppe af piger og deres forældre ganske enkelt fravælger vaccinen, og det vil jo heller ikke være en løsning. Vi er ganske enkelt nødt til at stille skarpt på dette forskningsområde, da vi ellers risikerer, at en stor del af befolkningen mister tilliden til HPV-vaccinen, vurderer Jesper Mehlsen.

Jesper Mehlsen vurderer, at de første forskningsresultater ligger klar i det tidlige efterår 2015. 

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.