Højreradikale bag falske Facebook-sider: Udgiver sig for at være islamister

Tro ikke på alt, hvad du læser.

Det må være budskabet efter, at DR tirsdag kan afsløre, at flere Facebook-sider, der spreder meget hadske islamistiske budskaber, viser sig at være oprettet og drevet af højreradikale personer.

Det skriver dr.dk.

Det drejer sig blandt andet om siden "Islam - Fredens Religion", der eksempelvis skrev:

- Når jeg går gennem Københavns gader efter fredagsbønnen, griner jeg hele tiden med mine muslimske brødre, når vi ser vantro hjemløse, mens vi får kontanthjælp og knepper danske luderkvinder i vores lejligheder. Allahu Akbar!

Selvom budskabet er ekstremt, viser det sig altså, ifølge DR's research, at være opdigtet af en person med højreradikale holdninger.

DR undersøgte siderne "Islam - Fredens Religion" og "Fredelige Muslimer", der begge spreder islamistiske budskaber.

Ifølge DR er begge personer bag siderne etniske danskere, der fra deres personlige profiler deltager aktivt i debatten og bruger stærke vendinger mod muslimer.

Personerne skulle blandt andet være aktive i højreekstreme fora som "Danskernes Parti", ledet af den tidligere nazist Daniel Carlsen, samt gruppen "Stop Islamiseringen af Danmark".

DR har talt med to forskningsassistenter og specialestuderende ved IT-Universitetet, Johan Dam Farkas og Jannick Schou, som arbejder på et forskningsprojekt, der undersøger radikale gruppers ageren på sociale medier. Forskerne bakker op om DR's research.

- I dansk øjemed er vi indtil videre kun faldet over højreekstremister, som udgiver sig for at være islamister. De forsøger at bygge en form for stråmands-argument op hos deres modstander, så de selv kan skyde det ned, siger Johan Dam Farka til DR.

Den venstreradikale Researchgruppe Redox, der beskæftiger sig med at overvåge højrefløjen, mener, at formålet med de falske sider er at sætte muslimer i et dårligt lys.

- Deres formål er at skabe en yderligere splittelse mellem "muslimer" og "danskere" og at få almindelige danskere til at tro, at der findes en eller anden muslimsk konspiration om at overtage Danmark og på den måde puste til et latent fremmedhad, siger Andreas Rasmussen, journalist hos Redox, til DR.

Gruppen "Islam - Fredens Religion" er nu lukket.