Samfund

Unikt bronzealderfund i Nørre Snede begejstrer arkæologer

- Disse bronzeøkser er usædvanligt store. I bronzealderen brugte man dem til at fælde træer eller til at slå hovedet ind på hinanden.  Men de her er usædvanligt store. Dobbelt så store, som de er normalt.

Arkæolog og museumsinspektør Constanze Rassmann fra Museum Midtjylland er stærkt begejstret for et opsigtsigtvækkende fund, der er gjort lige midt i hendes område.

Fem store bronzeøkser – hver op til 30 centimeter store og op til et kilo i rent metal – er blevet fundet på én gang på en lille mark i Boest ved Nørre Snede.

- Hidtil kender man fem af den slags bronzealder-økser fra hele Nordeuropa. Og så finder vi fem flere på én gang. Det er fantastisk, siger Constanze Rassmann.

Hun understreger, at fundet af bronzeøkserne ikke var museet eller de professionelle arkæologers fortjeneste.

Det var faktisk en lokal juletræsdyrker, der havde ryddet et stykke skov i Boest. Fordi der tidligere er blevet fundet ting i orden i området, bad han en bekendt gennemgå området med en metaldetektor. Og det gav i den grad gevinst. Så meget, at de kunne ringe til Constanze Rassmann og erklære, at nu havde de fundet to store økser – og der var sikkert mere at finde.

Men da først de professionelle arkæologer rykkede ind, fandt de til gengæld endnu en usædvanlig ting. Spor efter fire rækker af mandshøje stolper, der har stået mindst 100 meter gennem landskabet.

- Vi forestiller os, at det er noget rituelt. Om de har været et døderitual eller en bøn og godt vejr – det ved vi ikke.  Foreløbig har vi fulgt sporet af stolper 100 meter indtil sporet forsvinder i en skov. Men vi håber at få lejlighed til at grave det hele ud på et tidspunkt. Om det er en processionsvej eller hvad det er, det ved vi ikke endnu, siger hun.

I øjeblikket er graveriet indstillet og venter på flere penge, men det skal nok komme. Og ejeren har indstillet sig på, at det kommer til at vare længe, før han får lov til at plante juletræer på området.

De fem store bronzeøkser er nu ved at blive konserveret, og skal derefter sendes til Nationalmuseet i København. Museum Midtjylland håber dog at få lejlighed til at udstille det usædvanlige fund i løbet af sommeren.

Bronzealderen

De fem store bronzeøkser fra Boest dateres til cirka år 1600 før vores tidsregning.

Bronzealderen herhjemme varede fra cirka år 1700 før vores tidsregning til cirka år 500 før vores tidsregning.

Perioden er opkaldt efter det nye materiale bronze (en legering af cirka 90 procent kobber og 10 procent tin) der langsomt fortrængte flintesten som det foretrukne materiale til redskaber og våben.

Blandt de fornemste fund fra perioden er Solvognen, Viksø-hjelmene og de store lur-blæseinstrumenter.