Samfund

Nordjyske kommuner i protest : Vil have stoppet skifergas

Boringen efter skifergas i Nordjylland har hidtil medført store protester fra lokalbefolkningen og diverse miljøbeskyttelsesorganisationer, men nu kan også flere nordjyske kommuner blive en del af det kritiske kor, der vil have boringerne stoppet.

Således skal byrådet i Aalborg Kommune mandag eftermiddag stemme om, hvorvidt kommunen skal sende et brev til miljøministeren med henblik på at forhindre fremtidige prøveboringer og indvinding af skifergas i kommunen.

Forslaget er indstillet af SFs byrådsgruppe i Aalborg.

Prøveboring stoppet i Frederikshavn

Aalborg Kommune er blot én af en række kommuner i Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden, der i 2009 blev meddelt, at det franske firma Total har rettigheder til at udføre efterforskning og indvinding af skifergas på kommunens grund.

Også Frederikshavns Kommune og Hjørring Kommune senere i maj stemme om en lignende henvendelse til Miljøministeriet.

I Frederikshavn Kommune har Total allerede igangsat en prøveboring ved Dybvad. Selskabet nåede dog kun at arbejde en enkelt dag, før processen blev stoppet. Det skyldtes, at Total havde benyttet kemikaliet Null Foam, der ikke var godkendt i VVM-undersøgelsen.

Her kan du læse mere om, hvordan man udvinder skifergas.

OVERBLIK: Udvinding af skifergas i Danmark

Verdens femtestørste energiselskab, franske Total, står bag en prøveboring efter skifergas ved Dybvad i Nordjylland.

En egentlig udvinding af skifergas ligger formentlig en håndfuld år ude i fremtiden.

Her kan du læse, hvordan forløbet har været i Danmark:

Juni 2010: VK-regeringen gav tilladelse til efterforskning af skifergas i et område, der dækker næsten hele Vendsyssel i Nordjylland. Licensen gælder i seks år.

Juni 2012: Aktiviteten i området er begrænset, da arbejdet primært har bestået af research.

Juni 2014: Frederikshavn godkendte med 27 ud af 31 byrådsmedlemmer prøveboring efter skifergas, som når ned i fire kilometers dybde og skal vise, om der er gas i skiferlagene i den nordjyske undergrund.

April 2015: 15 aktivister fra Greenpeace kravlede over et hegn og truede med at blive der "længe". Alle blev sigtet for ulovlig indtrængning.

Arbejdet er løbende blevet udsat på grund af klager, fejl og indgreb fra miljøaktivister.

4. maj 2015: Prøveboringen startede og forventes at tage to måneder. Derefter skal borekernerne fra skiferlagene analyseres, hvilket kan tage yderligere nogle måneder.

5. maj: Allerede dagen efter afgjorde Energistyrelsen, at borearbejdet skulle indstilles, da Total havde benyttet et kemikalie, der ikke er omfattet af den eksisterende miljøvurdering. Det drejer sig om produktet Null Foam.

8. maj: Energistyrelsen modtog redegørelse fra Total, hvori det franske firma har beskrevet, hvordan det vil sikre, at der ikke fremover sker fejl.

12. maj: Energistyrelsen er klar til at ophæve suspendering, når alle nødvendige tilladelser er indhentet.

18. maj: Aalborg Byråd stemmer ved et møde om, hvorvidt kommunen skal sende et brev til Miljøministeriet om ikke at tillade prøveboringer i Aalborg. Også byrådene i Frederikshavn og Hjørring skal senere i maj stemme om et lignende brev.

Juni 2015: Finder man formentlig ud af, om der er skifergas i Nordjylland, og så skal det undersøges, om man rent fysisk kan få gassen til at flyde.

En egentlig produktion kan tidligst komme på tale i 2020.

Kilder: Energistyrelsen, Skifergas.dk, Ritzau.