Samfund

25 år siden, at homoseksualitet blev fjernet som psykisk lidelse

I dag kan to af samme køn blive viet i kirken og stifte familie ved såvel kunstig befrugtning som adoption i Danmark. Men det er kun 25 år siden, at FN's verdenssundhedsorganisation WHO fjernede homoseksualitet fra listen over psykiske lidelser. 

Det skete 17. maj 1990. Ni år tidligere, i 1981, havde Sundhedsstyrelsen i Danmark gjort op med holdningen om, at homoseksuelle ikke er 'rigtige i hovedet' ved at fjerne homoseksualitet fra de officielle lister over psykiske lidelser. 

Siden 2004 har dagen også været officielt kendt som den Internationale Dag mod Homofobi og Transfobi.

I 16 lande er der fortsat dødsstraf eller fængsel på op til livstid for at være homoseksuel. Og omkring 70 lande kriminaliserer i dag LGBT-personer og straffer dem med bl.a. offentlig piskning eller fængsel.

Rundt om i verden forsøger såkaldte terapeuter og klinikker fortsat at behandle folk for homoseksualitet og ændre deres seksuelle orientering. 

Copenhagen Pride markerer dagen på Rådhuspladsen i København søndag eftermiddag. Læs mere om arrangementet på Facebook.