Samfund

Lynchstemning efter kritik af forfattere

Et debatindlæg om kvindelige forfattere har skabt stor vrede i det danske litterære univers.

Forsker Mette Høeg bor og studerer i Californien. I en artikel i Weekendavisen kritiserer hun en række navngivne, unge forfatterskoleuddannede kvinder, blandt andre Josefine Klougart, Maja Lee Langvad og Asta Olivia Nordenhof.

Mette Høeg kalder dem for navlepillende, selvoptagede og kropsfokuserede. Hun skriver blandt andet, at "har man været indlagt på psykiatrisk afdeling eller medicineret, anses det som ekstra kvalificerende og adlende".

Mette Høeg langer også ud efter Forfatterskolen for at favorisere kønsmodne piger, der ikke har noget på hjertet.

- For tiden udgives der således en mængde værker, som mest af alt ligner forfatterens omarbejdning af poesi-eller dagbogen fra folkeskolen eller under opholdet på Forfatterskolen, skriver Mette Høeg i indlægget.

Står ved kritikken

På Kulturen på NEWS står Mette Høeg ved sin kritik af forfatterinderne.

- Jeg synes, at de her forfattere fylder for meget. Det er ikke navlepilleriet, der provokerer mig. Det er mere forlagenes og anmeldernes favorisering af forfatterne, der provokerer mig, siger Ph.d.-stipendiat og Fulbright Scholar ved UC Berkeley, Mette Høeg til Kulturen på NEWS.

Mette Høeg siger, at hun har to formål med sit indlæg.

- Jeg vil bevidst provokere det litterære miljø for at få forfatterne op af stolen. Men mit hovedformål var at give en stemme til en række fagfolk, jeg ved, støtter mine holdninger, siger  Mette Høeg til Kulturen på NEWS.

Hård kritik af kritikken

Kritikken af de kvindelige forfattere har fået stor opmærksomhed fra både forfattere og anmeldere.

I en kommentar i Politiken skriver litteraturredaktør Jes Stein, at ”Høegs indlæg er et af de mest kvindefjendske indlæg om dansk litteratur, jeg nogensinde har læst.”

Og på sin blog skriver anmelder Lars Bukdahl, at han først troede, der var tale om en parodi, fordi "det er så offensivt og grotesk offensive".

Mette Høeg har også oplevet, hvordan reaktionerne har været på hendes kritik.

- Der er en stemning af støttegruppe i litteraturverdenen, så hvis man kommer med en kritik, er reaktionen så voldsom. Der har jo været lynchstemning på Facebook efter, at jeg har skrevet mit indlæg, siger Mette Høeg til Kulturen på NEWS.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY