Samfund

Google hædrer verdenskendt ukendt dansker

Danske Inge Lehmann opdagede jordens kerne og anses for at være Danmarks mest berømte seismolog. I udlandet har hun høstet anerkendelse, men i Danmark er hun stort set ukendt. Nu laver Google en såkaldt doodle for at hædre hende på hendes 127 års fødselsdag.

Hvis du onsdag slår din vej forbi verdens største søgemaskine, Google, vil du blive mødt af en animation med en jordklode, der åbner sig og viser en kerne. Kloden udgør midten af det velkendte Google-logo.

Hvor Google-logoet øjeblikkeligt vil vække genkendelse, efterlader kvinden Inge Lehmann dig nok som et stort spørgsmålstegn.

Hun er dansk videnskabskvinde og seismolog, og selvom hun i store træk er ukendt i Danmark, er hun i udlandet ligeså berømt som den danske fysiker Niels Bohr.

Det fortæller Trine Dahl-Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

- Inge Lehmann opdagede jordens indre kerne og har været én af dem, der bidrog til at gøre den storskalede struktur af vores planet kendt. Hun er den mest berømte seismolog, vi nogensinde har haft i Danmark, siger seniorforskeren.

Ud over at opdage jordens indre kerne, hjalp Lehmann USA med at kortlægge russiske atombombe-aktiviteter.

Nu foreviges hun med en animeret Google doodle, ligesom blandt mange andre musikeren Freddie Mercury, Pac-Man, Charlie Chaplin og H.C. Andersen tidligere er blevet.

- Hun fik aldrig rigtig anerkendelsen i Danmark, men listen over hædersbevisninger udenlands er lang. Hun skal afgjort fejres, fortsætter Trine Dahl-Jensen.

Inge Lehmann blev i 1964 æresdoktor ved Columbia Universitetet i New York. En hæder hun først modtog fire år senere i København i en alder af 80 år.

Lehmann døde i 1993 som 105-årig og bevarede til det sidste sin passion for jordens sammensætning og rystelser.

Hos Google anses danske Inge Lehmann for at være en pioner, hvilket er en af grundene til beslutningen om at animere hende, forklarer firmaets danske talsmand Christine Sørensen.

- Vi leder efter personer, der var pionerer inden for deres felt. Og det var Inge Lehmann i den grad. Hendes forskning blev en grundsten i vores viden om jorden, siger Christine Sørensen.