Samfund

- Du er for fed til, at jeg kan se dit foster

- Du er simpelthen for fed til, at jeg se dit foster ordentligt.

Sådan sagde en jordemoder til en gravid, men overvægtig kvinde. Kvinden har sammen med 15 andre overvægtige gravide fortalt om hendes oplevelser med læger og jordemødre i en ph.d-afhandling af Christina-Louise Lindhardt. Det skriver Syddansk Universitets magasin Ny Viden.

De gravide fortalte, at det, der skulle have været en glædelig tid i stedet var præget af ydmygelser i læge- og jordemoderkonsultationen. Og endnu mere foruroligende: De gravide fik ikke at vide, at deres overvægt kunne skade deres barn.

Alle var i 20. uge, altså midt i graviditeten, og ingen af de interviewede var blevet henvist til en specialjordemoder, som deres læge ellers skal sørge for. Hos specialjordemoderen er der fokus på livsstil, motion og på at undgå at tage for meget på i løbet af graviditeten.

Jordemoder sagde ikke tillykke

Ifølge Christina-Louise Lindhardt ved læger og jordemødre ikke nok om, hvordan de skal tale om overvægten med de gravide - så enten siger de intet, eller også kommer det, de siger, forkert ud. En gravid fortalte, at jordemoderen ikke engang sagde tillykke, men straks talte om fedme.

- Det handlede altså om at være overvægtig og fed i stedet for at være glad og gravid, og det blev de virkelig stødte over. Ligesom de var meget vrede over, at ingen – før mig – havde fortalt dem, at det kunne skade deres barn, at de var overvægtige, siger Christina-Louise Lindhardt til Ny Viden.

Hun skal nu undervise jordemødrene på Odense Universitetshospital i en samtaleteknik, der kan hjælpe de overvægtige gravide på en positiv og anerkendende måde.

En tredjedel af alle gravide er overvægtige fra graviditetens start.