Samfund

Movias egen advokat blåstemplede omstridte annoncer

Reklamekampagne mod varer fra israelske bosættelser stred ikke mod reglerne, vurderer trafikselskabs advokat.

Der er ikke grundlag for at fjerne annoncer om boykot af bosættervarer fra Movias busser.

Sådan lyder vurderingen fra Movias egen advokat i et internt dokument, som Politiken er i besiddelse af.

Vurderingen fra advokatfirmaet blev fremlagt for den politisk udpegede bestyrelse i Movia. Alligevel valgte trafikselskabet at få annoncerne fjernet fra alle 35 busser i København 30. april.

Af dokumentet fremgår det, at Movias administration har indhentet en vurdering fra trafikselskabets advokatfirma LETT af, om kampagnen bør indstilles, fordi den overskrider grænserne for lovlige ytringer eller Movias egne reklameregler.

- Dette er ikke tilfældet, konkluderer advokatfirmaet ifølge Politiken.

Administrationen indstiller på den baggrund til bestyrelsen, at der ikke er grundlag for at anmode om, at kampagnen indstilles, lød det.

Trods vurderingen fra advokaten og indstillingen fra administrationen stemte otte af ni bestyrelsesmedlemmer for at fjerne annoncerne, der var indrykket af Dansk Palæstinensisk Venskabsforening.

Begrundelsen var blandt andet, at kampagnen med opfordringer om at boykotte varer fra de israelske bosætterområder er "diskriminerende med hensyn til nationalitet", og at det er vanskeligt at "adskille nationen Israel fra religionen jødedommen".

Movias reklameregler anfører netop, at reklamer ikke må være diskriminerende med hensyn til nationalitet eller religion.

På baggrund af Movias aflysning af kampagnen har SF meddelt, at man vil hive kulturminister Marianne Jelved (R) i samråd om sagen.