Samfund

Michele blev syg efter HPV-vaccine: I dag skal ministeren give svar

Se TV 2-dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede'  TV 2 Play.

Sundhedsminister Nick Hækkerup er blevet kaldt i samråd i dag, hvor han skal redegøre for, præcis hvad han har tænkt sig at tilbyde de mange piger, der har oplevet følgevirkninger efter en HPV-vaccine.

Én af de piger er 28-årige Michele Schou, der for mere end et år siden blev vaccineret og hurtigt efter oplevede, hvordan kroppen reagerede kraftigt på indsprøjtningen. I dag er hun sygemeldt fra sit job på grund af kronisk hovedpine, svimmelhed og flere andre bivirkninger, der gør hverdagen til en kamp.

- Jeg fungerer ikke. Det har stået på i lang tid, og jeg kan mærke, at jeg ofte spiser noget, der ikke er godt for min krop. Det gør ondt, og jeg kan mærke, at man krop har udviklet nogle utolerancer. Hele kroppen er i forandring, forklarer Michele Schou.

Svigtet af systemet

Hun har etableret en facebook-gruppe for piger, der oplever bivirkninger i forbindelse med deres HPV-vaccine, og gruppen har vokset sig stor, siden TV 2 viste dokumentaren "De Vaccinerede Piger - syge og svigtede", der blandt andet viser, hvordan mange piger er blevet syge med blandt andet kronisk hovedpine og muskelsvigt efter HPV-vaccinen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Og de vaccinerede piger, der frygter, at bivirkninger fra HPV-vaccinen har gjort dem syge, er ifølge flere af Folketingets sundhedsordførere langt fra blevet taget alvorligt. Hverken af sundhedsministeren eller Sundhedsstyrelsen, og derfor har blandt andre Dansk Folkepartis Liselott Blixt bedt sundhedsministeren redegøre for, hvilke behandlingsmuligheder, man vil tilbyde pigerne.

Og mens Michele Schou sammen med resten af medlemmerne i Facebook-gruppen ikke i tvivl om, at bivirkningerne skyldes vaccinen, så håber hun, at sundhedsministeren vil åbne op for mere forskning på området.

- Vi skal have fokus på det her, og udnytte viden fra udlandet. Det kan vi ikke klare selv i Skandinavien og Danmark. Der er masser godt (forskning red.) at tage af derude i de større befolkningsgrupper, som er længere fremme end os. Det er det, jeg håber, der kommer ud af samrådet, siger Michele Schou.

På TV 2 kan du i aften se en genudsendelse af dokumentaren "De Vaccinerede Piger - syge og svigtede" klokken 22.45.

Samrådet i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget begynder klokken 15 og TV 2 følger sagen i løbet af eftermiddagen.

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.