'Manden med den gyldne stemme' læste verdens bedste budskab op

For 72 år siden meddelte Johannes G. Sørensen Danmarks befrielse.

”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig”.

Nok den mest berømte sætning, der nogensinde er læst op i en dansk radioudsendelse. Manden bag de berømte ord var journalisten Johannes G. Sørensen - bedre kendt som den danske stemme i BBCs udsendelser til Danmark under den tyske besættelse. Han blev ogsĂĄ kendt som ’Manden med den gyldne stemme’.

Kort efter klokken 20.30 den 4. maj 1945 blev han forstyrret i sin oplæsning af den planlagte radioudsendelse. Det var journalistkollegaen Flemming Barfoed, som kom løbende ind i studiet med meddelelsen om, at tyskerne havde kapituleret. Mikrofonen var kortvarigt slukket, men da den blev tændt igen kunne Johannes G. Sørensen overbringe den glædelige nyhed til de danske radiolyttere.

Efter en kort pause lød det videre i den danske æter:

”Her er London, vi gentager…”.

Efter Frihedsbudskabet fortsatte udsendelsen efter planen - med oplæsning af nyhedstelegrammer fra Europa og "særmeldinger" til danske modstandsgrupper. Hen mod slutningen af den 30 minutter lange udsendelse sendte Johannes G. Sørensen en hilsen til alle i Danmark fra alle danskere i udlandet, og som afslutning afspilledes de to nationalsange, â€™Kong Christian stod ved højen Mast’ og â€™Der er et yndigt land’.

Overalt i landet havde befolkningen vænnet sig til at lytte til BBC-udsendelserne, og derfor blev budskabet hurtigt spredt. Folk strømmede ud pĂĄ gaderne, jublede, viftede med Dannebrog og brændte bĂĄl.

Efter krigen bosatte Johannes G. Sørensen sig på Bornholm, hvor han blev gift med Lilli Skjoldager og arbejdede som journalist på Dagbladet Bornholmeren. Han døde i 1989, og siden har hans enke overladt scrapbøger m.m. til Bornholms Museum.

#hererlondon – vis os hvordan du mindes befrielsen

PĂĄ TV 2 vil vi gerne se, hvordan du mindes og fejrer befrielsen. Du er derfor velkommen til at sende os billeder af dine lys i vinduet via 1234@tv2.dk, vores Facebook-side TV 2 Nyhederne eller via hashtagget #hererlondon, der referer til fredag den 4. maj 1945, hvor oplæser Johannes G. Sørensen midt i udsendelsen blev gjort opmærksom pĂĄ budskabet om friheden. Mikrofonen var kortvarigt  lukket. Da han igen ĂĄbnede for mikrofonen, fremsagde han frihedsbudskabet:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Derefter gentog han budskabet med ordene: Her er London. Vi gentager.