Finsprit i Frøslevlejren: Kontrolleret fest den 4. maj
Mandag aften vil mange danskere sætte stearinlys i vinduerne for at markere 70-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt i 1945.
Og mange steder rundt om i landet vil befrielsen blive mindet med officielle arrangementer. Blandt andet i Mindelunden ved København, hvor dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidt vil deltage.
Godt 2000 danskere sad i interneringslejr Frøslev i Sønderjylland, da landet blev befriet. TV 2 talte mandag morgen med lederen af Frøslevlejrens museum:
- Der skete det, at nogle af fangerne hørte BBC’s udsendelse på nogle illegale radioer, som det var lykkedes dem at smugle ind. Her blev det meddelt, at de tyske tropper i Holland, Vesttyskland og Danmark havde overgivet sig fra den 5. maj klokken otte om morgenen. De kaldte så den danske lejrleder over, og han var godt klar over, at det her var ikke noget, der skulle ud med det samme, da det kunne afstedkomme nogle uhensigtsmæssige glædesdemonstrationer og provokationer, og det kunne jo gå rent galt, for det var jo stadig tyskerne, der sad på våbenmagten, siger Henrik Skov Kristensen og fortsætter:
- Han sørgede for, at da alle var inde på værelserne om aften, så blev der sendt en tysk fængselsbetjent rundt med en seddel om, hvad der var sket. Så kunne der så festes under kontrollerede forhold inde på stuerne, fortæller museumslederen og tilføjer, at den stod på skarpe i form af finsprit fremskaffet via lejrens infirmeri.
Efter besættelsen blev lejren omdøbt til Fårhuslejren, hvor landssvigere og medlemmer af det tyske mindretal i Sønderjylland, der havde samarbejdet med besættelsesmagten, blev indsat.