Samfund

Befrielsen: For os børn var det skæg og ballade

- Vi store børn syntes det var skæg og ballade, også fordi de voksne var så glade. De voksne kyssede hinanden hele tiden – det syntes vi var strengt at se på!

For 84-årige Allis Bartolin står befrielsesdagene for 70 år siden stadig lyslevende. Ikke mindst fordi hun stadig har et ikonisk billede af sig selv fra de dage – som 14-årig pige sammen med de første britiske soldater, der den 8. maj ankom til Aarhus.

- Billedet er taget, da de første af Montgomerys engelske soldater ankom til Aarhus. De kom kørende i en lang kortege og gjorde holdt nede ved Frederiks Alle. Alle soldaterne fra de store militærkøretøjer kom ud og begyndte at lave the – de var jo englændere!

- Vi skulle jo alle sammen fotografereres sammen med dem. Det var fest og ballade, vi fik chokolade. Det havde jeg ikke smagt før. Jo måske havde jeg smagt det, da jeg var lille, men jeg havde i hvert fald ikke smagt det i mange år. Billedet med mig i midten kom i avisen. Ham, der står til højre for mig, blev her i Danmark. Han blev gift med en dansk pige og boede mange år ude i Ebeltoft, fortæller Allis Bartolin.

Med fætter i barevognen

Forud for de engelske troppers ankomst til Aarhus var gået flere bevægede dage, startende på befrielsesaftenen den 4. maj.

- Jeg husker tydeligt det øjeblik frihedsbudskabet lød den 4. maj om aftenen. Min far sad med hovedet inde i radioen. Jeg havde lovet at passe min lille fætter, fordi min tante lå og skulle føde. Jeg skulle gå tur med min ham i barnevognen, og da så folk begyndte at strømme ud i gaderne for at feste, så kom jeg selvfølgelig også på gaden med barnevognen. På et tidspunkt var der nogen der skød ovre i Frederiksgade, så jeg måtte køre barnevognen ind i en port og vente der lidt.

- Og mens alt dette skete, så lå min tante ovre i Dannebrogsgade og fødte i samme sekund. Det blev en dreng – og han kom selvfølgelig til at hedde Frede! Da hun havde født, så fik jeg afleveret min fætter og barnevognen. Jeg tror det var klokken ni om aftenen.

- Det var den samme aften, hvor folk hev deres mørklægningsgardiner ned og smed dem ud på gaden. Nogle steder blev der sat ild til dem. Det var rigtigt spændende, fortæller Allis Bartolin, der i dag bor i Aalborg.

Sabotører, feltmadrasser og russiske fanger

- Den næste dag kom frihedskæmperne - eller sabotørerne, som vi kaldte dem dengang - frem og begyndte at hente folk ind. De var nede i en kiosk og hente en pige, som de slæbte ud og tog tøjet af og klippede hendes hår. Hun var feltmadras.

- Nede på Fjordgades skole sad der nogle russiske fanger. Dem var vi også nede og se på. De var så glade, de dansede og hoppede. Jeg tror vi havde fri fra skole de dage – vi var på gaden hele tiden, fortæller hun.

I det hele taget mindes hun mange usædvanlige oplevelser fra tiden som stor pige i besættelsestidens Aarhus:

- Når vi gik til spejder – jeg var katolsk spejder – så havde vi illegale blade med hjem i spejdertasken til min far. Og ved en lejlighed transporterede jeg våben over Ringgadebroen. Min onkel stod og ventede på mig udenfor min skole og sagde, at jeg skulle gøre ham en tjeneste. Jeg skulle tage en cykel og køre over Ringgadebroen og stille cyklen fra mig nede ved kapellet. Det gjorde jeg så. Fire år senere spurgte jeg ham: ”Var der egentligt noget mærkeligt ved den cykel?” ”Ja, selvfølgelig”, sagde han.

- Engang så jeg fire tyske soldater blive skudt nede ved jernbaneterrænnet. De skulle med tog til Østfronten, men det ville de ikke, så de stak af. Vi kom forbi og gemte os i et buskads og kiggede. Desertørerne løb op ad en skrænt fra jernbanesporet, men så blev de skudt og gled lige så stille ned ad skrænten igen.  Det rørte os ikke. De var jo fjenden, som hun siger det i dag.

Grafik: Her kan du se, hvor der vil blive afholde mindehøjtideligheder i forbindelse med befrielsen:

Herunder kan du se en tidslinje fra dagene omkring befrielsen:

Dagene da Danmark blev frit

Onsdag 2. maj
Hitler er død
Den 2. maj fik danskerne nyheden om Adolf Hitlers død i førerbunkeren under rigskancelliet i Berlin. Han døde for egen hånd.
Fredag aften 4. maj
Admiral Dönitz underskriver kapitulation
Admiral Dönitz, som overtager kommandoen over Nazi-Tyskland efter Hitlers selvmord, indgår en aftale med den britiske feltmarskal Montgomery om kapitulation af Danmark, Holland og dele af Nordvesttyskland. Samme aften underskriver han aftalen med gyldighed fra 5. maj kl. 8.00.
Fredag 4. maj kl. 20.36
- Her er London...
Den danske radiospeaker Johannes G. Sørensens dansksprogede nyhedsudsendelse fra BBC bliver afbrudt midt i den normale nyhedsoplæsning: "I Nat blev der kæmpet voldsomt i Københavns Gader, rundt om den tyske Kaserne, og der hørtes endog Kanonskud. I Dyrehaven og paa Pladsen foran Gentofte Raadhus havde tyske Tropper været i indbyrdes regulær Kamp." Efter en kort pause læser han op: "Her er London: I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Vi gentager (….).”
Fredag aften 4. maj
Jublen bryder ud
I minutterne efter beskeden fra London fyldes gaderne med jublende mennesker, som tænder lys og brænder mørklægningsgardiner af.
Fredag aften 4. maj
"Butikker lukker på grund af glæde"
Dagen efter nyheden om befrielsen holder mange butikker lukkede med begrundelsen "glæde".
Lørdag 5. maj kl. 8.00
Kapitulation træder i kraft
Den tyske kapitulation træder i kraft. Den tyske værnemagt har dog fået besked på ikke at overgive sig til danske frihedskæmpere, men kun til briterne, som endnu ikke er nået til Danmark. Det fører til sammenstød med danskere flere steder i landet, bl.a. Odense, Aarhus, Skærbæk og Gråsten. Det meddeltes i Berlingske Tidende, at der til hospitalerne er indbragt 11 dræbte og 35 sårede, som må indlægges. Næsten alle er ramt af skud.
Lørdag 5. maj kl. 12.00
Kongen og statsminister Buhl taler i radioen
Kongen taler i radioen. Herefter taler statsminister Vilhelm Buhl. Han præsenterer sin befrielsesregering (S, K, R og V, samt repræsentanter fra modstandsgrupperne), men først 9. maj bliver Folketinget erklæret åbnet.
Lørdag 5. maj kl. 16.32
100 britiske faldskærms soldater lander
Den britiske generalmajor Dewing lander i Kastrup sammen med 100 faldskærmssoldater, hvorefter de kører ind til København. Her modtager Dewing den tyske general Lindemanns formelle kapitulation. Det er generalmajor Dewing til venstre i billedet.
Lørdag 5. maj
Undergrundshæren mobiliserer
Undergrundshæren mobiliseret og den danske brigade går i land i Helsingør med 1.300 mand. Samme dag begynder man at internere tusindvis af danskere, mistænkt for forræderi. Efterfølgende bliver ca. 13.000 idømt bøde og fængselsstraf, mens 46 bliver henrettet.

#hererlondon – vis os hvordan du mindes befrielsen

På TV 2 vil vi gerne se, hvordan du mindes og fejrer befrielsen. Du er derfor velkommen til at sende os billeder af dine lys i vinduet via 1234@tv2.dk, vores Facebook-side TV 2 Nyhederne eller via hashtagget #hererlondon, der referer til fredag den 4. maj 1945, hvor oplæser Johannes G. Sørensen midt i udsendelsen blev gjort opmærksom på budskabet om friheden. Mikrofonen var kortvarigt  lukket. Da han igen åbnede for mikrofonen, fremsagde han frihedsbudskabet:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Derefter gentog han budskabet med ordene: Her er London. Vi gentager.