Samfund

5. maj 1945: Befrielsesdøgnet var det blodigste under besættelsen

Om aftenen den 4. maj i 1945 lød beskeden til den danske befolkning, at den tyske besættelsesmagt havde overgivet sig til den fremadstormende britiske armé med general Montgomery i spidsen.

Jublen var endeløs, da nyheden nåede danskerne, men samtidig med, at de glade menneskemængder overtog gaderne, vrimlede det frem med danske modstandsfolk, der indtil dette tidspunkt havde holdt sig skjult for værnemagten.

Ifølge historiker og overinspektør ved Nationalmuseet, Henrik Skov Kristensen, lå antallet af den samlede styrke af modstandsfolk på omkring 40.000 mere eller mindre våbenkyndige personer udrustet med det kendte armbind samt våben af forskellig karakter.

Med den tyske kapitulation opstod der et pludseligt magttomrum, der viste sig at være særdeles sprængfarligt. Tyskerne havde nemlig kun overgivet sig til briterne og havde stadig strenge ordrer om, at de ikke måtte nedlægge våbnene overfor den danske modstandsbevægelse.

De bar således stadig våben i Danmark indtil de britiske styrker ankom.

- I og med at der var to grupper med bevæbnede folk, som havde visse modsætningsforhold til hinanden og vandrede rundt i byerne, så er det ikke helt unaturligt, at denne nye magtbalance blev etableret under lidt ufredelige former, siger Henrik Skov Kristensen.

- Tyskerne havde været vant til, at det var dem, der havde våbnene og bestemte, og nu vadede der lige pludselig nogle andre folk rundt med våben, der bar et besynderligt armbind og udgjorde noget, der minder om en hær. Det kan jo hurtigt give anledning til konfrontationer, fortsætter historikeren.

Og det var lige præcis dét, der skete. Det første døgn efter befrielsen skulle nemlig vise sig at blive det blodigste under hele perioden med tysk besættelse.

Overalt i Danmark opstod der kampe mellem tyske enheder og modstandsfolk, dansk nazi-sympatisører mod modstandsfolk og sågar modstandsfolk mod modstandsfolk.

Hårde kampe i de største byer

Nogle af de værste kampe den 5. maj fandt sted i Odense, hvor to danske modstandsgrupper havnede i ildkamp med hinanden.

- Begge grupper troede, at de kæmpede imod HIPO-folk, så de røg simpelthen i flæsket på hinanden, fortæller Henrik Skov Kristensen.

Den uheldige situation kostede flere mennesker livet, og i alt blev 26 modstandsfolk slået ihjel i Odense i befrielsesdøgnet. Ved Klosterbakken, hvor en gruppe tyske marineinfanterister var stationeret, udbrød der ligeledes kampe, og ved en anden ildkamp blev tårnet på Albani Kirke benyttet som kampstilling.

I Aarhus var kampene især centreret omkring Domkirken på Bispetorv, hvor en gruppe modstandsfolk lå i ildkamp med tyske soldater. Her blev 15 modstandsfolk dræbt, mens mange blev såret.

København havde de største tabstal i befrielsesdøgnet, hvor i alt 54 personer fra modstandsbevægelsen mistede livet og flere hundrede blev såret.

Ifølge Henrik Skov Kristensen er det umuligt at give et præcist tal for, hvor mange modstandsfolk, der blev dræbt den 4.-5. maj, men der er med sikkerhed tale om flere hundrede.

Disse tal tæller kun de danske modstandsfolk, da tabstallene på den anden side aldrig er blevet opgjort.

I dagene efter den 5. maj i 1945 fortsatte kampene rundt omkring i Danmark indtil tyskerne langt om længe marcherede ud af Jylland.

Blandt andet kom det den 7. maj til store kampe mellem nazi-sindede danskere og den såkaldte danske brigade, der ankom fra Sverige.

Grafik: Her kan du se, hvor der vil blive afholde mindehøjtideligheder i forbindelse med befrielsen.

 Herunder kan du se en tidslinje fra dagene omkring befrielsen.

Dagene da Danmark blev frit

Onsdag 2. maj
Hitler er død
Den 2. maj fik danskerne nyheden om Adolf Hitlers død i førerbunkeren under rigskancelliet i Berlin. Han døde for egen hånd.
Fredag aften 4. maj
Admiral Dönitz underskriver kapitulation
Admiral Dönitz, som overtager kommandoen over Nazi-Tyskland efter Hitlers selvmord, indgår en aftale med den britiske feltmarskal Montgomery om kapitulation af Danmark, Holland og dele af Nordvesttyskland. Samme aften underskriver han aftalen med gyldighed fra 5. maj kl. 8.00.
Fredag 4. maj kl. 20.36
- Her er London...
Den danske radiospeaker Johannes G. Sørensens dansksprogede nyhedsudsendelse fra BBC bliver afbrudt midt i den normale nyhedsoplæsning: "I Nat blev der kæmpet voldsomt i Københavns Gader, rundt om den tyske Kaserne, og der hørtes endog Kanonskud. I Dyrehaven og paa Pladsen foran Gentofte Raadhus havde tyske Tropper været i indbyrdes regulær Kamp." Efter en kort pause læser han op: "Her er London: I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Vi gentager (….).”
Fredag aften 4. maj
Jublen bryder ud
I minutterne efter beskeden fra London fyldes gaderne med jublende mennesker, som tænder lys og brænder mørklægningsgardiner af.
Fredag aften 4. maj
"Butikker lukker på grund af glæde"
Dagen efter nyheden om befrielsen holder mange butikker lukkede med begrundelsen "glæde".
Lørdag 5. maj kl. 8.00
Kapitulation træder i kraft
Den tyske kapitulation træder i kraft. Den tyske værnemagt har dog fået besked på ikke at overgive sig til danske frihedskæmpere, men kun til briterne, som endnu ikke er nået til Danmark. Det fører til sammenstød med danskere flere steder i landet, bl.a. Odense, Aarhus, Skærbæk og Gråsten. Det meddeltes i Berlingske Tidende, at der til hospitalerne er indbragt 11 dræbte og 35 sårede, som må indlægges. Næsten alle er ramt af skud.
Lørdag 5. maj kl. 12.00
Kongen og statsminister Buhl taler i radioen
Kongen taler i radioen. Herefter taler statsminister Vilhelm Buhl. Han præsenterer sin befrielsesregering (S, K, R og V, samt repræsentanter fra modstandsgrupperne), men først 9. maj bliver Folketinget erklæret åbnet.
Lørdag 5. maj kl. 16.32
100 britiske faldskærms soldater lander
Den britiske generalmajor Dewing lander i Kastrup sammen med 100 faldskærmssoldater, hvorefter de kører ind til København. Her modtager Dewing den tyske general Lindemanns formelle kapitulation. Det er generalmajor Dewing til venstre i billedet.
Lørdag 5. maj
Undergrundshæren mobiliserer
Undergrundshæren mobiliseret og den danske brigade går i land i Helsingør med 1.300 mand. Samme dag begynder man at internere tusindvis af danskere, mistænkt for forræderi. Efterfølgende bliver ca. 13.000 idømt bøde og fængselsstraf, mens 46 bliver henrettet.

#hererlondon – vis os hvordan du mindes befrielsen

På TV 2 vil vi gerne se, hvordan du mindes og fejrer befrielsen. Du er derfor velkommen til at sende os billeder af dine lys i vinduet via 1234@tv2.dk, vores Facebook-side TV 2 Nyhederne eller via hashtagget #hererlondon, der referer til fredag den 4. maj 1945, hvor oplæser Johannes G. Sørensen midt i udsendelsen blev gjort opmærksom på budskabet om friheden. Mikrofonen var kortvarigt  lukket. Da han igen åbnede for mikrofonen, fremsagde han frihedsbudskabet:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Derefter gentog han budskabet med ordene: Her er London. Vi gentager.