Samfund

GRAFIK: Her kan du fejre befrielsen

 Scanpix / TV 2

På det interaktive kort i bunden af artiklen kan du klikke dig rundt og se, hvad der sker, hvor og hvornår den 4. og 5. maj.

Den 4. maj 2015 er det 70 år siden at Danmark blev befriet fra den tyske besættelse. Det vil traditionen tro blive fejret flere steder i landet. Bl.a. i Mindelunden i København, hvor dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidt vil deltage.

Også andre steder i landet markeres 70-års-dagen med mindehøjtideligheder. I Aarhus mindes befrielsen på Skæring Hede, hvor fem frihedskæmpere – mellem 19 og 27 år – blev henrettet. I dag er stedet en mindelund. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er blandt talerne på Skæring Hede.

I Odense kan man mindes 70-året både i Ansgar Anlæg og på Assistenskirkegården. I Ansgar Anlæg er årets 4. maj-taler garnisonskommandant, oberst Flemming Agerskov. På kirkegården vil der være en ceremoni med faneborg af danske og udenlandske faner ved Flyvergravene med taler og kransenedlæggelser.

I Aalborg er det bl.a. Skovdalen, der danner rammerne om mindeceremonien. Her vil Ulla Henningsen synge ”Man binder os på mund og hånd”, mens et sangkor vil synge kendte frihedssange fra krigens tid. Tidligere forsvarsminister Søren Gade og det sidste medlem af Churchill Klubben, Helge Milo, holder tale.

I Haderslev foregår mindehøjtidelighederne flere steder i byen. Der inviteres blandt andet til stjernemarch–fakkeltog, der afgår fra fem forskellige startsteder. Den endelige destination er Gravene.

På det interaktive kort herunder kan du klikke dig rundt og se, hvad der sker, hvor og hvornår den 4. og 5. maj.

Herunder kan du se en tidslinje fra dagene omkring befrielsen.

Dagene da Danmark blev frit

#hererlondon – vis os hvordan du mindes befrielsen

På TV 2 vil vi gerne se, hvordan du mindes og fejrer befrielsen. Du er derfor velkommen til at sende os billeder af dine lys i vinduet via 1234@tv2.dk, vores Facebook-side TV 2 Nyhederne eller via hashtagget #hererlondon, der referer til fredag den 4. maj 1945, hvor oplæser Johannes G. Sørensen midt i udsendelsen blev gjort opmærksom på budskabet om friheden. Mikrofonen var kortvarigt  lukket. Da han igen åbnede for mikrofonen, fremsagde han frihedsbudskabet:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Derefter gentog han budskabet med ordene: Her er London. Vi gentager.