Indberetter ikke symptomer efter HPV-vaccine: - Lægen afviste mig

Efter at TV 2 sendte dokumentaren, De Vaccinerede Piger, der handler om kvinder, som oplever svære symptomer efter at have fået HPV-vaccinen, er der opstået flere grupper på Facebook, hvor kvinderne deler oplevelser og informationer omkring den vaccine, der skulle beskytte dem mod livmoderhalskræft

I en af grupperne, HPV-bivirkningsramte, har TV 2 foretaget en rundspørge blandt medlemmerne, og her fortæller 41 procent af kvinderne ud af 262 respondenter, at de ikke har meldt deres symptomer til Sundhedsstyrelsen.

Det er ifølge overlæge og forskningschef på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, et stort problem. Han har behandlet en lang række af de kvinder, der mistænker at være blevet syge af HPV-vaccinen.

- Det betyder, at vi ikke får fuld dækning for, hvordan situationen ser ud omkring HPV-vaccinen. Så er det meget svært for myndighederne at tage stilling til, om der er for mange bivirkninger, eller om det er de bivirkninger, vi måske skulle forvente.

En af dem, der ikke har indberettet sin mistanke til Sundhedsstyrelsen, er Michele Jensen. Hun har siden vaccinen lidt af hyppige besvimelser og stærk udmattelse.

- Jeg kontakter min læge og bliver fuldkommen afvist.. Der er blevet sagt hypokonder mellem linjerne, fortæller hun.

Af den grund gik Michele Jensen ikke videre med sin mistanke.

- Lige meget hvad, så er man også lidt autoritetstro i forhold til en læge, der siger 'Der er ikke noget galt med dig, det er lidt småskavanker, og der er ikke nogen sammenhæng', siger hun.

Sundhedsstyrelsen: Alle bør indberette mistanke til os

Flere af de kvinder, som har besvaret TV 2’s rundspørge beskriver ligesom Michele Jensen, hvordan de oplever, at deres læger ikke tager dem alvorligt. Eksempelvis skriver én til TV 2:

- Min læge griner af mig, når jeg siger, jeg tror det er pga. vaccinen, at jeg har været syg siden 2009.

En anden skriver:

- Det har været en lang og umulig proces, og mine tilknyttede læger tror ikke på mig.

Forskningschef Jesper Mehlsen er ikke i tvivl – alle bør indberette det, hvis de oplever symptomer i umiddelbar forbindelse med HPV-vaccinen.

- Specielt hvis det er noget, der er usædvanligt, siger han.

Hos Sundhedsstyrelsen opfordrer man til, at patienten selv indberetter sine symptomer pĂĄ Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvis lægen ikke vil gøre det.