Nye kemikalier fra hverdagen truer gravide med abort

Kemikalier, der gør madpapir og tøj vand- og fedtafvisende, øger risiko for abort 16 gange, viser dansk studie

De kan være i mellemlægspapiret i madpakken, i regntøjet og i sofaen hjemme i stuen. Og så kan de være livsfarlige for ufødte børn. To hormonforstyrrende stoffer i kroppen hos gravide kvinder øger risikoen for abort helt op til 16 gange.

Det viser ny forskning fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet.

- Først troede jeg ikke på det, siger Tina Kold Jensen, der er forskningsleder hos børnekohorten og professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

- For normalt finder vi halvanden eller to gange større risiko, men 16 er meget mere, end vi forventede, konstaterer hun.

De to stoffer er såkaldte perflourerede kemikalier og bruges til at sikre, at for eksempel tøj, møbler og mademballage bliver vand- og fedtafvisende.

Det er nye stoffer, der ikke er forsket meget i, og derfor er studiet meget relevant, understreger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet:

- Det underbygger teorien om, at de her stoffer er hormonforstyrrende. Det er meget bekymrende, og jeg mener, der skal regulering til.

Det samme mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der har bedt Miljøstyrelsen se på de nye forskningsresultater fra Odense, skriver avisen.

- Mit klare mĂĄl er, at vi skal have mindre skadelig kemi i vores hverdag, siger hun.

Men indsatsen skal især foregå i EU, påpeger ministeren, der imidlertid ikke er tilfreds med tempoet i det regi.

Odense Børnekohorte følger 2550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten til barnets 18-års fødselsdag.

392 odenseanske kvinder fra kohorten har fået testet blodet for de to nye kemikalier. 56 af dem aborterede - fælles for næsten alle i den sidste gruppe var, at de havde relativt høje koncentrationer af perflourerede kemikalier i blodet.