Ophedet bog-debat på NEWS: Kom ned fra elfenbenstårnet, Lotte

Du kan se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY her Skriver de til skraldespanden eller bogreolen? Det er ikke ofte, en tv-debat om den danske forlagsbr

Du kan se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY her

Skriver de til skraldespanden eller bogreolen?

Det er ikke ofte, en tv-debat om den danske forlagsbranche får pulsen op i de højere luftlag, men det gjorde den i Kulturen på News onsdag aften.

Her krydsede den tidligere formand for forfatterforeningen, Lotte Garbers, klinger med Karsten Pers, der er stifter af selvudgiver-netværket Newpub.

Sagen er, at de danske skribenter i høj grad er begyndt at droppe forlagene og i steder udgiver deres bøger på egen hånd. Det viser helt nye tal fra Kulturministeriets Bog- og Litteraturpanel. Undersøgelsen viser, at selvudgivelserne fyldte 20 procent af det samlede bogmarked i 2013, og heraf står e-bøger for en tredjedel af udgivelserne.

- Nu er der gået hul på det med, at vi kan lave færdige værker, os der skriver. Det har musikerne for eksempel kunnet gøre i årevis, forklarer Karsten Pers, der er stifter af et netværk for selvudgivere, Newpub.

  Læs også: Filmatisering af dansk børnebog er et kæmpehit

For lav kvalitet

Men udviklingen er bestemt ikke af det gode, mener Lotte Garbers. Hun mener nemlig, selvudgiverbøgerne alt for ofte ikke er det papir værd, de er trykt på:

- Der er en risiko for, at der ikke er nogen, der går ind og tager ansvar for kvaliteten, når alle bare kan udgive, hvad de vil, mener Lotte Garbers. Bogmarkedet har i forvejen svært ved at lave penge, der er hård konkurrence, så vi har brug for nogen, der kan sikre kvaliteten i de bøger, der bliver udgivet, mener hun.

Den holdning er Karsten Pers dog lodret uenig i.

- Kom ned fra elfenbenstårnet, Lotte! Hvad vil du gøre, vi kan ikke rulle internettet tilbage, vi kan ikke stoppe udviklingen, udbryder Karsten Pers og fortsætter: Jeg mener, forlagene er fine til mange ting. Men nu kan vi udgive meget mere smalle bøger. Jeg har udgivet bøger under et forlag før, og i dag kan jeg rent faktisk leve af det, siger han.  

Se de to forfatteres debat i studiet i klippet herover.

Statens Kunstfond besluttede i december 2014 at selvudgivere nu også kan søge om kunststøtte til at skrive deres bøger. 

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10
I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012. 
Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY