Samfund

Skoledrenge: - Hash er bare noget man skal prøve

Eksperters skræmmekampagner og løftede pegefingre lader ikke til at have nogen indflydelse på unge danske drenge, når det kommer til rusmidler.

Denne artikel er opdateret 26. februar 2021.

I hvert fald ikke i forbindelse med hash, som knap en fjerdedel af alle drenge på 15 år har stiftet bekendtskab med ifølge en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. 

TV 2 mødte mandag formiddag de tre drenge Felix Stray, Adam Woldmann og Sylvester på Christianshavn. Alle 15 år gamle, og alle med erfaringer med at ryge hash.

- Man er nysgerrig og man vil bare gerne prøve det. Det er ikke fordi, jeg syntes, det var specielt fedt. Vi ved jo godt, at det ikke er så slemt, så længe man ikke ryger hele tiden, forklarer Felix Stray, der har prøvet at ryge hash fem gange.

En del af moderne samfund?

Drengene, der alle går på Christianshavn Skole har hørt alle de formanende ord - både fra forældre og eksperter, der blandt andet peger på, at hash kan være et såkaldt "gateway-drug", som kan føre til misbrug af hårdere og mere afhængigshedsskabende rusmidler.

- Jeg tror, det er det nymoderne samfund, der er indrettet sådan. Men man er selvfølgelig altid lidt bange efter de historier, man hører, forklarer Adam Woldmann, men tilføjer.

- Jeg føler mig overhovedet ikke afhængig af det, det vil jeg aldrig kunne blive. Det er ikke noget, man har lyst til.

Ingen planer om øget forbrug

Mens undersøgelsen fra Statens Insitut for Folkesundhed peger på, at 23 procent af samtlige danske drenge på 15 år har røget hash, så har en anden undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning konkluderet, at 17.000 danskere i aldersgruppen 15-25 år har et decideret misbrug.

Men for drengene på Christianshavn er der ingen risiko for, at deres foreløbigt kortvarige forhold til hash udvikler sig til et misbrug.

- Det er noget, man gerne vil prøve, og det er meget sjovt at prøve én gang, men vi bor jo lige heromkring, hvor der er rigtigt mange folk, der er meget afhængige af det, og hvis liv er ødelagt af det. Det ser vi hver dag. Vi har ingen planer om at begynde på det - sådan fast, forklarer Sylvester, der ønsker kun at stå frem med fornavn. Redaktionen er det fulde navn bekendt.