Samfund

Halvdelen røg hash: Nu hjælper coach skolens elever

På Næstved Ungdomskole er man ikke overrasket over konklusionen i en ny undersøgelse, der viser, at hver fjerde dreng på 15 år har røget hash. For problemer med hashmisbrug er her et udbredt fænomen blandt skolens elever.

Faktisk vurderer Dennis Mortensen, der er ansvarlig for skolens erhvervslinje, at mere end halvdelen af eleverne på holdet har erfaringer med hash - op mod en fjerdedel af dem har et decideret misbrug.

Derfor indførte skolen for fire år siden et beredskab til de elever, der måtte have brug for støtte til at komme ud af deres misbrug.

- Vi oplevede, at en del af vores elever havde et misbrug, og vi syntes ikke, at der blevet taget ordentlig hånd om det, og da vi ikke havde nogle uddannede behandlere på skolen, valgte vi at få hjælp udefra til at etablere en plan for de unge, forklarer Dennis Mortensen.

På Næstved Ungdomskole var problemet med elevernes hashforbrug så stort, at det tydeligvis gik ud over skolegangen. Derfor arbejder lærere, ledelse og eksterne konsulenter i dag sammen for at hjælpe dem, der måtte have brug for det.

- Vi begyndte med at sende vores lærere på efteruddannelse, fordi det er vigtigt for os at vide, hvordan vi skal snakke med de unge. Der er rigtigt mange misforståelser, og de færreste er klar over, hviken effekt hashrygning har på det kognitive system. På den måde kan lærerne svare kvalificeret, når de unge negligerer faren ved at ryge hash, forklarer Dennis Mortensen.

På Næstved Ungdomsskole ligger der derfor i dag en beredskabsplan, der beskriver retningslinjer og værdigrundlag, i skrivebordskuffen hos alle lærerne. Den danner udgangspunktet for mødet med de unge.

- Det er et tabubelagt emne, så ofte begynder vi med at tale om deres udfordringer i skolen. De kommer måske for sent, eller måske skal de altid tidligt hjem eller deltager ikke i undervisningen. Så tager vi en snak om det, og så finder vi ofte ud af, at det hænger sammen med deres hashmisbrug, forklarer Dennis Mortensen og tilføjer, at arbejdet med de unge ofte kræver en lige tunge i munden. 

- Hvis vi begynder med at anklage dem for at ryge hash, så mister vi dem hurtigt, men hvis vi selv får dem til at erkende, at de har et problem, så kan vi arbejde med det og derefter give dem redskaber til at nedtrappe.

Sådan forholder det sig også for Kenneth, der i dag er 15 år. Han begyndte allerede at ryge som 13-årig, og da han kom til Næstved Ungdomsskole havde han et omfattende forbrug af hash.

- Da jeg startede på skolen, spurgte de mig, om jeg røg hash, og jeg sagde nej, men med tiden er jeg blevet mere ærlig, og nu ved de godt, at jeg ryger, siger han og tilføjer, at han røg hash tre-fire gange om ugen, da han kom til skolen i efteråret 2014.

Kenneth er et opdigtet navn, da han ønsker at være anonym. TV 2 kender hans identitet.

Kenneth har fået tilknyttet en kontaktperson, som han har jævnlige samtaler med, og selvom han ikke har lagt hashen helt på hylden, så føler han selv, at han er blevet hjulpet godt på vej.

- Jeg ryger et par gange om ugen, men jeg passer min skole og laver mine opgaver. Jeg vil gerne stoppe helt, fordi det er stadig svært at koncentrere sig i undervisningen, hvis jeg har røget, siger Kenneth

På Næstved Ungdomskole lægger man vægt på, at eleverne skal kunne gå til lærerne uden at blive straffet. I stedet vil man hjælpe eleverne, der oftest ikke er klar over, hvordan deres misbrug påvirker kroppen.

- Det overrasker dem tit bagefter, fordi de ikke kan se problemet, mens de ryger. Men når de får det på afstand, så kan de pludselig se, at det er gået hårdt ud over både koncentrationsevne og hukommelsen, forklarer Dennis Mortensen, der udelukkende har oplevet positive reaktioner på skolens initiativ.