Samfund

En ud af fire drenge i 9. klasse har røget hash

Unges debut med rusmidler indtræder tidligere og tidligere, og i dag er hash udbredt helt ned i de øverste klassetrin i folkeskolen.

I en ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed står bag, fremgår det således, at knap hver fjerde dreng på 15 år har prøvet at ryge hash, mens det for pigernes vedkommende er 11 procent.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bekymrende

Ifølge ungdomsforsker Birgitte Simonsen, der tidligere har stået bag tilsvarende skolebørnsundersøgelser er der grund til at tage tallene alvorligt.

- Det er bekymrende, men det kommer ikke bag på mig. Hash er blevet mainstream, og det er det rusmiddel, der er grund til at bekymre sig om, for det er det, unge benytter, mens det er meget få, der tager andre rusmidler, siger hun til Jyllands-Posten.

Hun tilføjer, at hash i løbet af de senere år i langt højere grad er blevet accepteret som et harmløst rusmiddel - både blandt elever og forældre.

Regemæssigt forbrug

Men hos SFI giver undersøgelsen anledning til løftede øjenbryn. Især fordi forbruget af hash ikke lader til at være sporadisk, men regelmæssigt. Således har hver 10. dreng i undersøgelsen svaret, at han har røget hash indenfor den seneste måned.

- Det er unge med, hvad man kan betegne som et regelmæssigt eller aktuelt brug, og det er interessant, fordi de måske allerede har udviklet eller er i risikogruppen for at udvikle et mere omfattende hashforbrug, der kan gå ud over deres skolegang, forklarer Signe Ravn, der er seniorforsker ved SFI. 

Varigt misbrug

Ifølge Center for rusmiddelforskning har 17.000 danskere imellem 17-25 et reelt hashmisbrug, og derfor bør underøgelsen få alarmklokkerne lyde både hos myndigheder og forældrene.

- Jo tidligere debut, jo større er sandsynligheden for at man tidligt vil udvikle et varigt misbrug. Det er særligt bekymrende for gruppen af helt unge, fordi deres hjerner endnu ikke er færdigudviklet, siger Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning.