Samfund

Begyndte at ryge hash som 12-årig: - Har mistet tre år af mit liv

"Hash er ikke farligere end alkohol," "medierne overdriver altid" og "hvad med de unge, der drikker hjernen ud".

Mens en dugfrisk undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed har fået eksperter til at løfte øjenbrynet -  og pegefingeren, så lader det ikke til at ryste TV 2's læsere, hash lader til at blive mere og mere udbredt blandt unge helt ned i folkeskolealderen.

Men ifølge Cecilie på 17 år er der god grund til at advare unge mennesker om, hvilke konsekvenser hash kan have.

Hun begyndte allerede som 12-årig at ryge hash. I første omgang bare for sjov, fordi hendes veninder gjorde det, men hurtigt udviklede det sig til et reelt misbrug.

- I starten var det jo skidesjovt. Jeg gjorde det, fordi mine venner gjorde det, men det udviklede sig hurtigt, siger Cecilie, der ønsker at være anonym. 

Som 12-årig var Cecilie - ifølge sig selv - en mønsterelev. Hun klarede sig fortrinligt i skolen, hvor hun blev udstyret med ekstra lærebøger, fordi hun altid var et skridt foran i undervisningen.

Voldelig overfor forældre

Men fritiden blev i stigende grad brugt på at ryge hash sammen med en veninde. For Cecilie selv brugte hun også hashen til at distancere sig fra problemerne derhjemme, hvor hun skændtes med forældrene. Og da veninden ikke længere syntes, det var sjovt at ryge, fortsatte hun selv. Og herefter gik det stærkt, og som 13-årig røg hun mellem tre og fem joints dagligt. 

Og det gik hårdt ud over omgivelserne.

- Jeg blev meget aggressiv, og der var også episoder, hvor jeg blev voldelig over for mine forældre. Jeg stoppede med at spille håndbold, og jeg begyndte at omgås de forkerte venner, og til sidst stoppede jeg med at gå i skole, fordi jeg hellere ville ryge mig skæv, fortæller Cecilie, der skal begynde på gymnasiet efter sommerferien.

Hun burde egentlig allerede være godt i gang med sin ungdomsuddannelse, men det omfattende misbrug har sat hende flere år tilbage.

- Jeg mistede tre år af mit liv. Jeg passede ikke min skole, fordi jeg var skæv hele tiden, og jeg kom bagud, og det hjalp heller ikke, da jeg skiftede skole, fordi jeg kunne se, at de var på et andet niveau. Og det betød bare, at jeg pjækkede endnu mere.

Fik problemet på afstand

Cecilies misbrug blev efterhånden tydeligt for hendes forældre, der valgte at få hende anbragt uden for hjemmet. Og det har været hendes redning, da hun fik mulighed for at starte på en frisk.

- Det var vigtigt, at jeg kom ud af det miljø. De venner jeg havde, og som jeg havde alt til fælles med, havde jeg skiftet ud med venner, som jeg kun havde en enkelt ting til fælles med; hashen, og det gik langsomt op for mig, da jeg fik det hele lidt på afstand.

- Jeg kunne pludselig se, hvilke konsekvenser mit misbrug havde haft. Og selvom der gik lidt tid, så kunne jeg godt se, at den ikke gik længere. Jeg havde mistet mit gode forhold til mine familie og mine venner.

Cecilie kan godt nikke genkendende til holdningen om, at hash ikke er farligere end alkohol. Hun var selv af samme opfattelse, da hun indledte sit misbrug, men i dag er hun overbevist om, at mange risikerer at ende i samme situation som hende selv, netop fordi mange negligerer konsekvenserne af hashmisbrug.

- Jeg har selv haft den holdning, og jeg mente jo også, at medierne overdrev helt vildt. Men det er netop det, der gør det risikabelt, for så snart du begynder at ryge hash med jævne mellemrum, så bliver det farligt, fordi man ikke tænker over konsekvenserne.

Ikke harmløst

I dag er det fem år siden, Cecilie første gang tændte en joint, og det er ikke kun gået ud over skolen. Hun mistede sit gode forhold til familien, mens hendes koncentrationsevne og hukommelse arbejder på nedsat blus.

Hun opfordrer derfor andre unge til at tænke en ekstra gang, inden de tænder den første joint.

- Mit gode råd vil være, at de skal lade helt være. Det kan godt være, at det virker harmløst i begyndelsen, men det kan hurtigt udvikle sig, og unge i den alder er nemme at påvirke, forklarer Cecilie.

Cecilie optræder kun med fornavn, men tv2.dk kender hendes fulde navn og identitet.