Samfund

Lomborg får 21,5 mio. kroner af Australiens regering til klima-center

Den kontroversielle danske klimadebattør Bjørn Lomborg har fået fire mio. australske dollars (cirka 21,56 mio. kroner, red.) af den australske regering til at etablere et Consensus Center på University of Western Australia i Perth i Australien, skriver den australske udgave af avisen The Guardian.

Det er Bjørn Lomborg, der har startet Copenhagen Consensus Center, en tænketank som skal finde "de bedste løsninger på verdens største problemer".

En talsmand for den australske undervisingsminister Christopher Pyne siger, at den australske regering har bevilget fire mio. dollars over fire år for at "bringe Copenhagen Consensus Center's metoder til Australien" i et nyt center i University of Western Australias business school.

Talsmanden siger, at "Australia Consensus Centre" var et forslag fremsat af "universitet og Lomborgs organisation". De fire millioner dollars dækker en tredjedel af udgifterne ved oprettelsen af det australske center, universitetet bidrager selv økonomisk og den resterende del af pengene skal komme fra privat finansiering.

Bjørn Lomborg har tidligere i en podcast fortalt, at han søgte en langsigtet finansiering til centret efter den danske regering i 2012 droppede finansieringen af den kontroversielle klimadebattørs tænketank.

- Vi blev tidligere finansieret af den danske regering, fra 2004 til 2012. En af de ting, den danske regering ikke brød sig om, var at vi sagde, "ja, den globale opvarmning er reel. Det er en udfordring, men den typiske måde vi løser det på, viser sig at være med en ret dårlig investering af ressourcer". Da regeringen her (i Danmark, red.) skiftede, gik vi fra en centrum-højre regering til en centrum-venstre-regering, og den droppede støtten til os, sagde Bjørn Lomborg i februar 2014. Dengang fortalte, at han i stedet prøvede at finde støtte i USA.

- Vi flyttede til USA, hvor vi bliver finansieret af private, og vi prøver at finde en langsigtet løsning med hensyn til at blive finansieret. Så vi er en......non-profit (organisation) i USA. Vi plejede at have et budget på omkring to mio. dollars (13,8 mio. kroner) Lige nu har vi et budget på en lille smule over én mio. dollars (6,89 mio. kroner). Vi får pengene fra private sponsorer, sagde Bjørn Lomborg.