Samfund

Hackere forlangte løsesum af dansk firma

Det lykkedes hackere at trænge ind i den hæderkronede danske farvegrossist Aalborg Farve og Laks it-system, skriver Computerworld.

Virksomheden blev totalt lammet og var ude af stand til at drive virksomheden videre på normale vilkår. Hackerne havde krypteret alle virksomhedens data og forlangte en løsesum på 3000 bitcoins for at frigive dem.

Men ifølge Computerworld besluttede man hos Aalborg Farve og Lak en uges tid efter at have indledt forhandlinger med hackerne - ifølge Pernille Skall, salgs- og personaleansvarlig hos Aalborg Farve, kunne hverken politiet eller firmaets forsikringsselskab hjælpe  - henvendte firmaet sig i stedet til det lokale it-selskab JCD i Aalborg for at få hjælp.

Aalborg Farve og Lak valgte i samråd med it-firmaet at klippe ledningerne til det gamle udstyr og nyt software i hele virksomheden. Via backup kunne man genskabe en del af det gamle it-miljø uden at skulle betale hackerne.

- Vi skulle alligevel have nyt Navision-system i maj, så vi måtte fremrykke den investering. På den måde kunne vi få tastet alt ind i det nye system. I hele sagen har vi dog tabt omkring en million kroner med de mistede ordrer, ny software og revisionsbistand, siger Pernille Skall til Computerworld.

Sagen har fået et efterspil - Aalborg Farve og Lak har lagt sag an mod sin tidligere it-leverandør.

- Vi troede jo, at vi havde god it-sikkerhed, da vi i sin tid betalte flere hundredetusinde kroner for vores it-systemer, siger Pernille Skall til Computerworld.

Fem gode råd mod hackere

Pernille Skall giver i Computerworld på baggrund af Aalborg Farve og Laks oplevelser med hackere fem gode råd, som hun mener alle danske virksomheder kan få fordel af.

1) Man bør kigge sit it-setup igennem og gøre sig klart, hvad man selv har ansvar for, og hvad ens leverandør har ansvar for.

2) Indhent tilbud på hackerforsikringer.

3) Sørg for sikring af backup'en. Det er kun via solid backup, at en virksomhed kan rulle sit it-miljø tilbage til tiden før, at angrebet blev sat ind.

4) Inden større it-indkøb bør man kigge på referencer fra andre firmaer, der også har købt it ind i store mængder.

5) Hold hovedet koldt og arbejd løsningsorienteret i stedet for at gå i panik og bare betale løsesummen, hvis du skulle blive ramt. Der er gode it-virksomheder derude, som kan hjælpe.