Samfund

Muslimske ledere: I orden at kalde kristendom for den bedste religion

Der er ikke noget i vejen for at fremhæve sin egen religion på bekostning af andres.

Det mener en række danske, muslimske ledere på baggrund af debatten om den konservative politiske ordfører Mai Mercados kronik med overskriften "Kristendom er bedre end islam". Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det vakte bred kritik hos blandt andre en række af hendes trosfæller blandt politikerkolleger. Men formand for Grimhøj-moskéen i Aarhus Oussama El Saadi har en anden holdning.

- Når man opfatter sig selv som kristen, så skal man også sige, at kristendommen er bedre end for eksempel islam. Men jeg synes selv, at islam er bedst, ellers var jeg ikke muslim, siger Oussama El Saadi.

Pligt til at fremhæve egen religion

I kronikken i Berlingske gjorde Mai Mercado også kristendommen til sit politiske pejlemærke.

- Det er i orden at fremhæve sin egen religion, det har man faktisk pligt til, hvis man er ærligt troende. Men man skal ikke fremføre det bare for at provokere, så er det dårligt. Men en politiker vil selvfølgelig udtrykke sig sådan, for Danmark er et kristent land, og dermed har man ret til det. Som muslimer mener vi, at det bedste kommer fra Gud.

- Hvis Mai Mercado mener, at hendes kristne tro har indflydelse på hendes politiske holdninger, er det fint for mig. Som muslimer adskiller vi ikke religion og politik, så det har jeg fuld respekt for, siger Oussama El Saadi, som ikke ønsker at fjerne folkekirken fra Grundloven, men vil gerne have en mere officiel anerkendelse af islam i Danmark fra statens side, selvom mange muslimske menigheder er godkendte som trossamfund.

Vil ikke ændre at Danmark er kristent

Også formand for Muslimernes Fællesråd Sami Kucukakin hylder ytringsfriheden i trosspørgsmål.

- Alle har ret til at udtale sig om, hvad der er bedst for dem selv. Hvis kristendommen er bedst for hende (Mai Mercado, red.), så har hun ret til at sige det, uden at det skal medføre kritik. Danmark har været kristent i 1000 år, og det er en kendsgerning, man ikke kan lave om på. Hvis man mener, at det er bedst for Danmark, at majoriteten af befolkningen fortsat skal tilhøre folkekirken, så har jeg ingen problemer med det, siger Sami Kucukakin.

Han mener heller ikke, at folkekirken skal skrives ud af Grundloven, men ser gerne, at islam på en lignende måde anerkendes som religion i Danmark.

- Forstyrrer ikke min nattesøvn

Imam i Dansk Islamisk Center Fatih Alev mener dog, at tager man alene Mai Mercados udsagn om, at kristendom er bedre end islam, så er det på linje med børneretorikken: "Min far er stærkere end din far." Men om udsagnet i en større kulturhistorisk sammenhæng siger Fatih Alev:

- Det er i orden, at hun vælger at gøre kristendommen til sit politiske projekt. Men hvis hun gør det, så kan man i hvert fald ikke komme og sige, at religion ikke spiller en rolle i politik. Hun kan godt være fortaler for, at der skal mere kristendom ind i skolens undervisning, men samtidig at gøre undervisningen obligatorisk er i så fald i modstrid med tidligere konservativ politik, hvor man har understreget religionsfrihed og valgfrihed i folkeskolen.

- Hvis Danmark skulle gå hen og blive mere kristent, ville det ikke forstyrre min nattesøvn. Samfundet bliver mere og mere materialistisk, mens jeg mener, at der er behov for mere spiritualitet, siger Fatih Alev, som dog føler en alvorlig diskrimination i forhold til folkekirken, når andre trossamfund ikke kan få opkrævet deres medlemsbidrag af staten på samme måde som folkekirkeskatten.

Bestyrelsen i Dansk Islamisk Trossamfund har besluttet, at man ikke vil kommentere Mai Mercados kronik.