Samfund

Råd fra stress-ekspert: Drop motion og brug tid på børnene

Vi bruger alt for lidt tid sammen med vores børn, fordi vi har for travlt med at iscenesætte os selv.

Det mener forfatter og generalsekretær for Stresstænketanken, Thomas Milsted. Han er bekymret over resultaterne af en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, der viser, at halvdelen af danske forældre ikke tilbringer nok tid sammen med deres børn.

- Det kan ikke kun undskyldes eller forklares med et stigende arbejdspres, at vi vælger børnene fra. Det handler også om den nuværende selviscenesættelsesbølge, hvor man vil realisere sig selv. Vi vil have retten til at løbe halvmaraton, dyrke motion og alle de her ting, siger han til TV 2 News.

Drop egne behov

Undersøgelsen fortæller desuden, at i takt med at børnene bliver ældre og ældre, bliver der færre aktiviteter mellem børn og forældre. I 0-3 års-alderen er det 28 procent at forældrene, der ikke foretager sig noget med børnene hver dag, mens tallet er 67 procent for de 13-18-årige.

Det er ifølge Thomas Milsted alt for lidt. Han mener i stedet, at forældrene skal bruge mindre tid på sig selv.

- Det er væsentligt, at man som forælder går på kompromis med sine egne behov. Hvis du løber fem kilometer mindre om dagen, så har du i hvert fald nok en halv time mere til dine børn, siger han.

Pres på arbejdet

Thomas Milsted anerkender dog, at et stigende pres på arbejdsmarkedet kan være medvirkende til, at forældre ikke har tid nok til deres børn.

- Jeg forstår godt, at børnefamilier er mere pressede end før. Det kan vi jo se på arbejdsmarkedet, hvor der er stress over hele linjen. Det er klart, at politikerne må være meget mere opmærksomme konsekvenserne af deres reformer, siger han til TV 2 News.

Imidlertid mener stresseksperten også, at danske forældre bliver nødt til at forholde sig til en virkelighed, hvor der ikke altid er tid til løbeture eller egne fritidsinteresser.

- Så længe vi venter på politikerne, må vi prioritere børnene højest, og lade alt andet komme i anden række, siger Thomas Milsted. 

Hvis du klikker på punkterne på det interaktive kort nedenfor, kan du se hvor ofte forældre tilbringer tid med deres børn i din region.

Undersøgelsen fra Corcom

​Undersøgelsen er d.14/4-2015 blevet trukket tilbage af Psykiatrifonden.

I undersøgelsen blev 1.400 forældre med hjemmeboende børn i alderen 0-18 år spurgt, hvor ofte de laver aktiviteter med deres barn.

Så mange angav, at de ikke laver noget med deres barn dagligt:

  • 0-3 år: 28 procent
  • 4-6 år: 33 procent
  • 7-12 år: 52 procent
  • 13-18 år: 67 procent

Data: Politiken.dk / Psykiatrifonden  

Sådan får du mere tid med dine børn

Her er Thomas Milsteds gode råd til, hvordan du kan få mere tid sammen med dine børn.

  • Prioritér tiden sammen med dine børn. Gem dine egne fritidsinteresser, til når der er tid til dem.
  • Gør rent eller lav mad sammen med dine børn, i stedet for at gøre det alene.
  • Spis morgenmad og aftensmad sammen.
  • Gem iPads og telefoner væk, når familien er samlet. Husk at tale sammen.
  • Brug din viljestyrke til at indføre nogle gode, faste rutiner i familielivet - for eksempel omkring højtlæsning, leg og søvn.