KORT: Her tilbringer forældre mindst tid med deres børn
OPDATERING 14. april 2015: Psykiatrifonden har den 14. april valgt at trække undersøgelsen tilbage, efter at TV 2 NYHEDERNE har undersøgt firmaet Corcom, der stod bag undersøgelsen, og har fundet flere uregelmæssigheder.
Der er forskel på, hvor I landet mor og far er bedst til at samle familien om aftensmaden, eller hygge med et spil Ludo.
Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, hvor 1.400 forældre har svaret på spørgsmål om mængden af kvalitetstid med deres børn. Her svarede halvdelen af forældre med børn i alderen 0-18 år, at de ikke foretager sig noget sammen med deres børn dagligt.
Dog tyder noget på, at særligt københavnske forældre bruger mindre tid sammen med poderne. Her svarede nemlig kun 20 procent, at de havde fælles aktiviteter med deres børn flere gange om dagen.
Det er tre procent mindre end på resten af Sjælland og i Midtjylland. Her bruger 23 procent tid sammen med deres børn dagligt, mens Nordjylland og Syddanmark hver især topper listen med 26 procent.
Samtidig svarede 9 procent af forældre i hovedstaden, at de kun månedligt prioriterede at tilbringe tid med deres børn. I Midtjylland var tallet 8 procent, imens nordjyske forældre igen ser ud til at klare sig bedst med 5 procent.
Hvis du klikker på punkterne på det interaktive kort nedenfor, kan du se hvor ofte forældre tilbringer tid med deres børn i din region.
Kan få konsekvenser
Ifølge børnepsykolog i Psykiatrifonden Charlotte Diamant er det imidlertid bydende nødvendigt, at forældre oftere prioriterer at være sammen med deres børn.
- Som barn er det afgørende for trivslen, at man føler sig valgt til, elsket og set af sine forældre. Men halvdelen af alle danske forældre har tilsyneladende så travlt med andre ting, at de vælger tid med børnene fra. Det kan få alvorlige konsekvenser for børnenes selvværd og generelle trivsel, siger hun til Politiken.
Professor Jan Kampmann, forsker i børn, unge og familieliv på RUC mener, at familielivet i Danmark er under kraftig forandring.
- Den her undersøgelse er udtryk for en helt aktuel centrifugalkraft, der hersker i danske familier. Både børn og voksne lever i stigende grad hver deres individuelle liv med hver deres interesser, siger han til Politiken.
- De tider, hvor hele familien samledes om en udsendelse på DR 1, er ovre. Nu opholder man sig helst i hver sit rum, så lydene fra de forskellige maskiner ikke overdøver hinanden, siger Jan Kampmann.