Samfund

Dronningen: Vi må gerne stille krav til indvandrere

Det er meget sjældent, at dronning Margrethe blander sig i politiske debatter.

Men i et interview i søndagens udgave af Berlingske i anledning af hendes 75-års fødselsdag giver regenten dog klart udtryk for sine holdninger til, hvilke forventninger vi fra samfundets side kan stille til flygtninge og indvandrere.

I interviewet, hvor hun tager udgangspunkt i attentaterne i København i februar, siger hun:

- Det er klart, at når et samfund modtager mange mennesker udefra, må man også stille det krav, at de forstår, hvor de er kommet hen.

- Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet.

- De skal kunne gå i moské, når de gerne vil - det skulle bare mangle - men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke, lyder det.

Hun understreger dog, at hun er stor fortaler for, at Danmark fortsat er åbent for mennesker udefra, som vil hertil.

- Ja, vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til.

- Vi er et gammelt samfund, som gerne tager os af folk, som trænger til at blive taget sig af, men vi vil også gerne have, at de forstår, hvor de er kommet hen. Det tror jeg er meget væsentligt, siger hun i interviewet.

Festlighederne i anledningen af dronningens 75-års fødselsdag blev allerede indledt i denne uge i Aarhus, og de fortsætter med middag på Christiansborg for det officielle Danmark onsdag.

På selve dagen vil der som sædvanlig være mulighed for at hilse på den kongelige familie på Amalienborg klokken 12.