Samfund

Pilou Asbæk om 9. april: Det var bare en sidebemærkning i skolen

Torsdag er det 75 år siden, at tyskerne besatte Danmark under Anden Verdenskrig. Men selv her så mange år senere, kan vi stadig bruge dagen til noget.

Det mener skuespilleren Pilou Asbæk, der spiller med i filmen '9. april' om den skæbnesvangre dag. Han ved torsdag morgen mødt op ved markeringen af dagen på Haderslev Kaserne i Sønderjylland.

- Det er en del af vores fælles historie, en del af det at være dansk og have nationalitet og vide, hvor vi kommer fra, siger Pilou Asbæk.

- Det er noget, vi skal respektere og anerkende, og det er derfor vi er her i dag, for at anerkende deres indsat, siger han.

Filmen '9. april' er baseret på virkelige hændelser under den tyske invasion af Danmark 9. april 1940. I filmen ses Pulou Asbæk som sekondløjtnant Sand, som man følger sammen med hans deling og deres møde med tyskerne i det sønderjyske. 

Før Pilou Asbæk han tog hul på sin rolle i filmen, var 9. april ikke en dato, der fyldte meget i Pilou Asbæks bevidsthed, afslører han.

- Jeg vil sige, at jeg kendte ikke så meget til det her kapitel i Danmarkshistorien. Det var en lille parentes, da jeg gik i grundskolen og gymnasiet, det var ligesom en sidebemærkning i historiebøgerne omkring anden verdenskrig.

- Men efter en del research og snak med de desværre få veteraner, der stadig er tilbage, har det fået signifikant betydning for mit liv i hvert fald, siger Pilou Asbæk.

Han understreger over for TV 2 NEWS, at dagen i høj grad handler om at give de danske soldater den anerkendelse, de fortjener, og at hjælpe de få tilbageværende veteraner med at mindes deres kammerater. 

 I alt blev 16 danske soldater dræbt og 23 sårede i løbet af kampene for at standse fremrykningen den 9. april 1940.

9. april 1940

Besættelsen af Danmark blev indledt i de tidlige morgentimer den 9. april.

Det overordnede mål for den tyske besættelsesplan ”Operation Weserübung”  var besættelsen af strategiske mål i Norge.

Tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland klokken 4 om natten, og i løbet af kort tid blev tropper ilandsat flere steder i landet. Blandt andet på Langelinie i København, hvorfra tyske tropper kunne overtage kontrollen med det danske militære hovedkvarter på Kastellet. Aalborg Lufthavn blev erobret ved hjælp af tyske faldskærmssoldater.

Kun i Sønderjylland kom det til regulære kampe mellem tyske og danske soldater.

Danske grænsegendarmer og soldater tog kampen op mod overmagten flere steder, blandt andet ved Kruså, ved Tønder, ved Aabenraa og ved Haderslev.  

Allerede klokken 5:30 mødtes statsminister Thorvald Stauning med Kong Christian d. 10, kronprinsen (den senere Frederik d. 9), forsvarsministeren og de militære chefer på Amalienborg, hvor det blev besluttet at kapitulere.

På grund af et sammenbrud i kommunikationslinjerne nåede budskabet om at indstille kampene først frem til Sønderjylland klokken 8 om morgenen den 9. april.

Ud over Sønderjylland blev der kæmpet enkelte andre steder i landet, blandt andet ved Amalienborg, hvor det kortvarigt lykkedes gardere og soldater at holde stand mod de tyske soldater.

 I alt blev 16 danske soldater dræbt og 23 sårede i løbet af kampene den 9. april. De tyske tab er omgæret med stor usikkerhed. Et bud er 2-3 dræbte og 25-30 sårede tyskere, mens et andet bud er så højt som 203 dræbte tyskere. Det lykkedes de danske soldater at ødelægge eller beskadige flere tyske kampvogne.

Kilder:  Danmarkshistorien.dk, Wikipedia, Krigshistorisk Tidsskrift m.fl.