Samfund

Ældgamle aviser får et nyt liv på nettet

Nu åbnes porten til en million digitaliserede avissider fra fortiden. De ældste aviser kan læses hjemmefra, og det er noget, der glæder kulturminister Marianne Jelved. Scanpix

Alle med interesse i Danmarks fortid får torsdag en gave.

Det sker, når Statsbiblioteket i Aarhus kl. 17.00 gør den første million digitaliserede gamle avissider tilgængelige på internettet.

Projektet hedder Mediestream og vil frem til og med næste år digitalisere i alt 32 millioner historiske avissider, så det bliver muligt at søge elektronisk i dem.

Kulturminister Marianne Jelved (R) er begejstret for projektet.

- Vi har længe haft mulighed for at søge på mikrofilm, når vi ville finde frem til historiske begivenheder, debatter og andet. Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviserne, siger hun.

- Det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst, siger ministeren.

Fra oksekære til Porche

En af dem, der glæder sig til at gå på opdagelse i de digitaliserede aviser fra fortiden, er forfatter, historiker og journalist Tom Buk-Swienty, der blandt andet har skrevet de historiske bøger bag TV-serien "1864".

- Det bliver et fantastisk redskab. Det svarer til at gå fra en oksekærre på en bumlet grusvej til at have fået en Porche på en autobahn, siger han.

- Det er lidt som at få en del af sin hukommelse tilbage. Det er jo ikke alt, der er bevaret i arkiver og med det her ekstremt effektive redskab vil der dukke nogle personer op, som har været glemt i historien.

- Hvad er det første du selv skal søge efter?

- Jeg er på sporet af Karen Blixens halvsøster, som hidtil har været ukendt. Og der er et par personer, der spiller en rolle i den sag, som jeg skal ud og søge på, siger Buk-Swienty.

Surf rundt hjemme fra sofaen

Når det digitale avisarkiv bliver tilgængeligt, vil det være muligt at surfe rundt i de ældste aviser direkte hjemme fra sofaen.

Aviser der er yngre end 100 år skal man imidlertid på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut for at kunne søge i.

Det skyldes, at medierne har ophavsret til disse artikler, der derfor ikke kan gøres direkte tilgængelige på nettet.

De mange avissider kan findes på mediestream.dk

Sådan søger du i de gamle aviser

* Avissiderne kan søges frem via hjemmesiden mediestream.dk.

* Her kan eksempelvis et navn indtastes i søgefeltet, og det vil så fremgå, hvor navnet optræder i aviserne.

* Digitaliserede aviser fra før 1915 kan frit søges frem på privatcomputeren, mens yngre aviser kun kan tilgås i digital form fra en af de tre licenssteder: Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut.

* Samlet vil 32 millioner avissider blive digitaliseret i løbet af i år og næste år.

* Digitaliseringen udføres af det indiske firma Ninestars, der omdanner mikrofilm til søgbare filer.

* Ud over de 32 millioner avissider er der på Statsbiblioteket 42 millioner avissider, der foreløbigt ikke er planer om at digitalisere.

* Mediestream-projektet er finansieret via finansloven for 2013-2015 med 15 millioner kroner og med seks millioner kroner af de såkaldte UMTS-midler fra statens salg af 3. generations mobilnettet.

* Dertil kommer mindre tilskud fra seks mediehuse og 600.000 kr. fra Aarhus Stiftstidendes Fond, så projektets samlede økonomiske rammer lyder på 23 millioner kroner.

Kilder: Statsbiblioteket, Kulturministeriet