Samfund

Politikere: Veteraner fra 9. april bør tildeles medaljer

På torsdag er det 75 år siden, at Danmark blev besat af tyske tropper. Men veteranerne, der forsvarede landet 9. april 1940, er aldrig blevet hædret med en medalje for deres indsats.

Det mener flere forsvarsordførere på Christiansborg, at der skal laves om på, skriver Jyllands-Posten.

- Det er skammeligt, at veteranerne ikke for længe siden har fået en medalje for deres indsats, og jeg vil derfor appellere til forsvarsministeren om, at det sker. Det er ikke for sent at rette op på den fejltagelse, siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, til avisen.

De Konservatives Mike Legarth er enig, og Dansk Folkepartis Marie Krarup kalder det "forkasteligt", at veteranerne ikke har modtaget en medalje.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen undrer sig over den manglende hæder, mens Liberal Alliances Leif Mikkelsen mener, at det kan blive svært at finde frem til, hvem der skal tildeles en medalje.

Under Poul Nyrup Rasmussens tid som statsminister blev spørgsmålet om medaljer også rejst. Her var begrundelsen, at regeringen ikke ville ændre den beslutning, som blev truffet umiddelbart efter befrielsen i 1945 om ikke at uddele medaljer til hverken modstandsbevægelsen eller veteranerne fra besættelsesdagen.

Dengang frabad Frihedsrådet, der var en slags samlende organ for de danske modstandsbevægelser, sig at modtage en medalje.

Jyllands-Posten skriver, at der allerede under krigen blev fremstillet en medalje, som kun er blevet uddelt til pårørende til de 16 danske soldater, der mistede livet 9. april.

Medaljerne ligger i dag på Rigsarkivet i København.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har ikke svaret på avisens henvendelser om hans holdning til spørgsmålet. Foreningen for veteranerne, der kæmpede 9. april 1940, har i dag syv medlemmer.