Samfund

Klaus Rifbjerg er død

En af Danmarks største forfattere, Klaus Rifbjerg, er død i en alder af 83 år. Det sker efter længere tids sygdom.

Det bekræfter Gyldendals presseservice over for TV 2. De fik besked om dødsfaldet lørdag.

Klaus Rifbjerg blev født den 15. december 1931 på Amager i København som søn af overlærer Thorvald Rifbjerg og Lilly F. Nielsen.

I 1955 blev han gift med Inge Rifbjerg, men i 2011 blev han alene, da hun flyttede på plejehjem. Sammen har de tre børn, oversætter Lise Rifbjerg, journalist Synne Rifbjerg og trommeslager Frands Rifbjerg.

Han debuterede i 1956 med digtsamlingen 'Under Vejr med mig selv' og har siden skrevet tæt ved 40 romaner samt adskillige digt- og novellesamlinger. Hertil kommer en flere essays, børnebøger, skuespil og meget mere.

I 1958 udgav Rifbjerg sin første roman, 'Den kroniske uskyld', som senere blevet betegnet som en generationsroman. Den beskriver Rifbjergs egen generation og blev hurtigt et værk, som unge i 50’ernes Danmark kunne relatere til.

Gennem årene har Klaus Rifbjerg modtaget en lang række priser, herunder De gyldne laurbær i 1967, Nordisk Råds Litteraturpris i 1970 og Modersmål-Prisen i 2001.

Herunder kan du se et portræt af Rifbjerg, der blev lavet i forbindelse med hans 80 års fødselsdag: