Samfund

FOA vil forbyde ældre at ryge i deres eget hjem

Ældre skal ikke længere have lov til at ryge på deres værelser på plejehjem og i ældreboliger. I stedet skal der indføres rygerum på landets plejehjem. Sådan lyder et nyt forslag fra fagforeningen FOA, efter at TV 2 de seneste dage har sat fokus på dødsbrande på plejehjem.

- Der er to vigtige hensyn. Det ene er, at man skal kunne kunne være på et plejecenter uden at blive udsat for passiv rygning uanset om man er beboer eller ansat. Den anden problemstilling er brandrisikoen, siger formand for FOA, Dennis Kristensen.

- Men jeg synes ikke, vi kan tillade os bare at forbyde rygning for mennesker, der har røget hele deres liv. En ældre kvinde, der har røget i 70 år, skal ikke pludselig tvinges til at holde op med at ryge. Så ser jeg meget hellere, at man laver egentlige rygerum, som man også har mulighed for at sikre brandmæssigt, siger Dennis Kristensen.

Men det er vel også livskvalitet at kunne ryge i sit eget værelse i egen bolig?

- Vi var ikke imod det, da rygeloven blev lavet, men hvis der skal gøres noget i forhold til dødsbrande, så er det i mine øjne ikke at forbyde rygning for alle, men at finde en løsning med særligt sikrede rygerum, siger Dennis Kristensen.

I Københavns Kommune er man gået en anden vej, Her har man købt cirka 200 såkaldte "mikro-tåge-anlæg", som kan installeres på beboerens eget værelse. De koster 50.000 kroner stykket og har en lille sprinkler, som starter, hvis den fornemmer røg.

Det handler i høj grad om den enkeltes frihed til at være alene, forklarer Christian Suhr, leder af Aalholmhjemmet i Valby, hvor anlæggene er taget i brug.

- Det kan løse den del, der handler om, at ældre risikerer at sidde og sætte ild til sit bohave eller tøj. Det er en ganske glimrende løsning, hvis det så også kan løses på en måde, så det er ansatte selv, der accepterer, at der er røg i de lokaler, de arbejder i, siger Dennis Kristensen.