Danske børn mobber mest på nettet: - Voksne skal tage ansvar

16x9

En stor europæisk undersøgelse (fra EU Kids Online, red.) viser, at danske børn mellem ni og 16 år topper stistikken i EU, når det kommer til mobning

En stor europæisk undersøgelse (fra EU Kids Online, red.) viser, at danske børn mellem ni og 16 år topper stistikken i EU, når det kommer til mobning på internettet.

Fra 2010-2014 steg antallet af børn og teenagere i aldersgruppen, der har oplevet at blive krænket og mobbet på internettet, således fra 12-21 procent. Det var den største stigning blandt de syv lande i undersøgelsen.

Og selvom de danske børn og teenagere ganske vist også bruger mere tid på internettet end deres europæiske jævnaldrende, så er undersøgelsen bekymrende, mener Red Barnet.  

- Vi oplever dagligt, at der kommer henvendelser fra børn, som har oplevet at blive mobbet på internettet, siger Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet, og fortsætter.

- Sproget på nettet er jo mere direkte og konfronterende, fordi man ikke står overfor et andet menneske, som man kan se, hvordan reagerer. På nogle af de her sociale medier kan afsenderen tilmed være anonym, og så bliver det en gratis omgang. Men budskabet kan stadig være meget sårende og ryge lige ind hos den her unge målgruppe, lyder det videre.

En af de mest populære app’s i Danmark lige nu hedder Ask.fm, hvor brugere kan stille og svare på spørgsmål fra andre anonymt. Og det kan nemt misbruges og føre til mobning.

Men uanset om det er på Ask.fm, på facebook eller et helt tredje socialt medie, det foregår, så handler det om at ændre tonen.

- Man melder sig jo ikke bare ud af nettet, som man kan melde sig ud af en skole, hvis nogen mobber. Og i forhold til at undgå mobningen, så har de voksne, forældrene, et stort ansvar. De skal tage en snak med deres børn om, hvad der er god adfærd på internettets sociale medier, og hvilke konsekvenser det kan have at mobbe på nettet, siger Gitte Jakobsen.