Samfund

Telefonstorm på hospital efter TV 2-dokumentar

Se dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede' på TV 2 PLAY

Siden TV 2 Dokumentar i går viste udsendelsen ’De Vaccinerede Piger’, har telefonerne kimet løs på Frederiksberg Hospitals Synkopecenter. Centeret behandler en lang række af de piger, der mener, at de er blevet alvorligt syge af HPV-vaccinen, Gardasil.

- Det er væltet ind med henvendelser. Vi har samlet fået mere end 50 henvendelser fra piger og deres forældre siden dokumentaren i går, fortæller overlæge og forskningsleder på centeret Jesper Mehlsen.

TV 2 viste i går dokumentaren ’De Vaccinerede Piger’, hvor to læger – heriblandt Jesper Mehlsen – og flere piger fortæller, at de mistænker HPV-vaccinen for måske at have ført til lang række alvorlige bivirkninger såsom muskelsmerter, hovedpine, besvimelsesanfald, kronisk træthed og nedsat kraft i arme og ben for blot at nævne nogle få.

- Forældrene og pigerne, der har ringet efter udsendelsen, har kontaktet os, fordi de gerne vil have, at vi undersøger dem yderligere. De er interesseret i at få en tid her på centeret, så de kan blive undersøgt grundigt, fordi de er overbeviste om, at de lider af nøjagtig de samme symptomer som flere af pigerne fra dokumentaren, siger Jesper Mehlsen.

Få henvisning hos egen læge

Jesper Mehlsen opfordrer piger med mistanke om alvorlige symptomer til HPV-vaccinen, Gardasil, til at få en henvisning til Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital. På centeret er de blandt andet specialister i at undersøge patienter, der lider af besvimelser og svimmelhed – symptomer der ofte går igen hos mange af pigerne.

- Hvis man som vaccineret pige har oplevet nogle af symptomerne, så få en tid hos egen læge. Lægen kan så henvise pigen til os på Synkopecenteret, lyder rådet fra Jesper Mehlsen. 

På dette link kan du se nogle af de mest udbredte symptomer, som pigerne på Frederiksberg Hospitals Synkopecenter lider af.

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge:

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.