Samfund

Piger bliver syge: I Japan anbefaler de ikke længere HPV-vaccinen

Se TV 2 Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede' torsdag klokken 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY

Mens flere piger herhjemme mener, at de er blevet syge af HPV-vaccinen, der stadig er godkendt og anbefales, så har myndighederne i Japan taget konsekvensen af lignende tilfælde hos vaccinerede piger.

For symptomerne går igen fra Danmark til Japan. Det bliver beskrevet som langvarige hovedpiner, muskelsmerter og -svigt. Og i Japan oplevede myndighederne så mange, der havde mulige, bekymrende bivirkninger, at de ikke længere anbefaler vaccinen til de japanske, unge piger.

Professor på Tokyos Universitet for Medicin, Kusuki Nishioka, der har fulgt udviklingen, har været overrasket over udviklingen og forklarer baggrunden for, at Japan allerede i 2013 stoppede med at anbefale vaccinen.

- En masse unge kvinder led af alvorlige bivirkninger efter vaccinationen, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Nogle patienter kunne ikke gå normalt, mens andre klagede over alvorlig smerte.

Så du er sikker på, at det var HPV-vaccinen, der gjorde pigerne syge?

- Ja, for før vaccinationen var de raske, og alle symptomer opstod efter vaccinationen, siger Kusuki Nishioka.

Han fortæller, at omkring 2.500 kvinder i Japan har oplevet bivirkninger, hvoraf næsten 20 procent af tilfældene led af alvorlige bivirkninger. Vaccinen er ikke trukket tilbage i Japan, hvilket betyder, at pigerne stadig kan blive HPV-vaccineret, men myndighederne vil ikke længere anbefale Gardasil-vaccinen, og fortæller ifølge Tokyo Times også om de bivirkninger, som nogle har oplevet.

Råder Danmark til at droppe Gardasil

I Danmark har flere læger i TV 2-dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede' fortalt om en frygt for, at HPV-vaccinen har alvorlige bivirkninger. Og mens den frygt, og de mange eksempler har ført til en ændring i Japan, er det ikke tilfældet i Danmark.

Men det mener Kusuki Nishioka, at de danske myndigheder bør overveje at stoppe med at anbefale vaccinen.

- Det er stort set den samme situation i Danmark som i Japan, siger han.

Producenten bag HPV-vaccinen Gardasil, Sanofi Pasteur, har ikke ønsket at lade sig tv-interviewe til TV 2 Dokumentaren ’De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede'.

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.