Samfund

Vaccinerede piger melder sig ind i handicap-forbund

Se TV 2 Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede' på TV 2 PLAY

Når unge piger besvimer, får nedsat muskelkraft, døjer med ekstrem hovedpine og mange andre lidelser, så kan det være et handicap. I TV 2 Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede' bliver det beskrevet, hvordan mange piger efter at have fået HPV-vaccinen bliver syge og mener selv, at det skyldes netop vaccinen. Det er dog en mistanke fra flere læger og pigerne, samt deres pårørende.

Pigerne beskriver, hvordan de er blevet kastebolde i et offentligt system, uden at de har fået den rette hjælp. Det har ført til, at flere har meldt sig ind i Dansk Handicapforbund og søger støtte den vej.

- Vi fik en henvendelse for nogle måneder siden fra nogle af pigernes pårørende om, at de følte, at de var kommet i klemme i systemet, at der ikke rigtig var hjælp at hente, forklarer formand i forbundet, Susanne Olsen.

Flere af pigerne sidder i kørestol i dag, mens mange slet ikke kan passe skole eller arbejde.

- Vi tog den henvendelse meget alvorligt, fordi der var her nogle piger og deres familier, der kom i klemme i systemet, uddyber Susanne Olsen.

Netop den klemme er noget, som Trine Wichmand Larsen har oplevet. Hun er mor til en af de piger, der er blevet syg efter vaccinen og mener, at det skyldes de tre vacciner, som datteren fik.

- Det er blevet kørt over i at være teenageproblemer, forklarer hun.

Føler du, at I er blevet taget alvorligt?

- Overhovedet ikke på nogen måde.

Trine Wichmand Larsen uddyber, hvordan hendes datter var utrolig aktiv håndboldspiller og drømte om et liv som professionel. En drøm, der er meget langt væk, fordi hun har - ifølge moderen - fået invalideret tilværelsen. 

Producenten bag HPV-vaccinen Gardasil, Sanofi Pasteur, har ikke ønsket at lade sig tv-interviewe til TV2 Dokumentaren ’De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede'.

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge:

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.