Samfund

Regioner erkender: Mere hjælp til vaccinerede piger

Se TV 2 Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede' på TV 2 PLAY

Danske Regioner indfører et nyt og bedre behandlingstilbud for piger, der oplever, at de har fået bivirkninger efter vaccination med HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.

Det er ikke påvist, om pigernes symptomer faktisk skyldes vaccinen, men uanset årsagen, så vil regionerne nu tilbyde gruppen af piger et bedre behandlingstilbud. Det siger Danske Regioner, efter en række unge piger til TV 2 er stået frem med deres oplevelse af bivirkninger efter vaccinen.

Regionerne erkender, at der har manglet et centralt tilbud til disse piger:

- Mange af pigerne oplever det som om, de er blevet sendt frem og tilbage rigtig mange gange. Det har vi lyttet på og det, vi nu vil gøre, er at sikre, at den praktiserende læge kan henvise et sted i hver region, så vi har det, man kalder én indgang, som derefter har ansvaret og er tovholder for pigen og de undersøgelser hun skal igennem, siger formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg Ulla Astman til TV 2.

I Sundhedsstyrelsen hilser man initiativet fra Danske Regioner velkommen – selvom man stadigvæk hverken kan af- eller bekræfte, at pigerne lider af bivirkninger fra vaccinationerne:

- Det er rigtig vigtigt, at de her piger kommer i behandling – uanset om det er en bivirkning eller ej. Og det har Danske Regioner nu sagt, at man fremover kan komme ind eet sted, så man ikke skal rende rundt fra Herodes til Pilatus. Det er vi rigtigt tilfredse med, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen til TV 2.

I forbindelse med TV 2’s dokumentar 'De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede' giver flere af de unge piger udtryk for, at de ikke er blevet taget alvorligt i sundhedssystemet.

Og det beklager Ulla Astman:

- Jeg er ked af, hvis pigerne bliver latterliggjort, for man skal tage enhver henvendelse alvorligt. Især også når det drejer sig om børn, og det er pigerne jo altså stadigvæk. Så det må man ikke gøre. Det er også derfor vi i Regionerne har besluttet, at den måde vi har kørt det på hidtil ikke er i orden. De har mange omgange, hvor pigerne har følt sig fortabte i systemet, de har cyklet rundt, deres forældre er blevet frustrerede, pigerne er selvfølgelig også blevet frustrerede. Det er ikke i orden, siger hun.

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge: 

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.