Læger advarer: Frygter bivirkninger ved HPV-vaccine

Se TV 2 Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede' på TV 2 PLAY

På en afdeling på Frederiksberg Hospital kommer mange af de piger, som mener, at de har fået alvorlige bivirkninger efter de er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft med den såkaldte HPV-vaccine. Pigerne kommer med ensartede symptomer fra alle steder i landet.

- De er alle sammen svimle, de besvimer, og så har langt de fleste af dem svær hovedpine – tit kronisk hovedpine. De har mavesmerter og kvalme. De har underlige muskelbevægelser, de ikke kan styre. Og så er de meget trætte, siger Louise Brinth, læge på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital.

Louise Brinth har indtil nu undersøgt omkring 80 piger, og hun mistænker, at det kan være HPV-vaccinen, der har gjort pigerne syge.

- Vi ser et mønster, som skriger til himlen, og som bør blive undersøgt af noget gedigen forskning, siger Louise Brinth.

Hun bliver bakket op af forskningschef og overlæge på afdelingen, Jesper Mehlsen.

- Der er en rød tråd forstået på den måde, at jeg har jo set på det her nu i 30 år, og jeg har ikke set den sammensætning af symptomer, som de kommer med før. Det er meget ensartet, det de kommer og fortæller. Og de kommer og fortæller, at det er kommet i tæt relation til, de er blevet vaccineret, siger Jesper Mehlsen.

Opgave skal løses snart

HPV-vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, der bliver givet til alle piger i 12-års alderen. Den beskytter mod livmoderhalskræft. I dag er omkring 500.000 piger blevet vaccineret. Jesper Mehlsen vurderer, at det er 1-2 ud af 10.000 vaccinerede, der muligvis har fået de alvorlige bivirkninger.

- Det er ikke noget højt tal. Men for den der har det, er det jo lige meget, at det er sjældent. Vi er nødt til at se det fra patientens synsvinkel også. Men overordnet er det ikke særligt hyppigt, og derfor burde vi kunne rumme at tage os af disse patienter på en ordentlig måde, siger Jesper Mehlsen.

Begge læger understreger dog, at de bakker fuldt op om vaccinen, men de mener, at man bør undersøge nærmere, om pigernes symptomer kan være en bivirkning til vaccinen.

- Man skal ikke stoppe vaccinationsprogrammet, men vi skal tage os af dem, der får bivirkninger, og vi skal prøve at finde ud af, om vi kan forebygge, at der kommer bivirkninger, siger Jesper Mehlsen.

Louise Brinth har henvendt sig flere gange til Sundhedsstyrelsen for at indberette, hvad de ser pĂĄ deres afdeling.

- Jeg står i den patientnære ende af det her, Sundhedsstyrelsen er i den helt anden ende, så jeg bliver meget utålmodig, for jeg står med patienterne i hånden, og så går tingene ikke hurtigt nok. Men jeg har også respekt for, at vi er forskellige steder, og at min tålmodighed ikke nødvendigvis er det, man skal måle det efter. Men vi har en opgave, vi skal have løst snart, siger Louise Brinth.

Den ansvarlige i Sundhedsstyrelsen, Henrik G. Jensen, kaster bolden videre til det europæiske lægemiddelagentur, EMA, som er dem, der har godkendt vaccinen.

- Ja, der er et mønster, men det er ikke det samme, som at der er en sammenhæng. Når vi ser et mønster i sådan nogle indberetninger, så er der grundlag for at lave nogle flere udredninger, og gå dybere ned i de her sager. Nu er det sådan, at vaccinen er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur EMA, og det vil sige, det er dem, der laver den sikkerhedsmæssige vurdering. Vi skal sørge for, at de får alle de oplysninger, de har behov for. Det er også derfor, vi har bestilt en rapport ude på Frederiksberg Hospital for at få den kliniske beskrivelse af de fund, sådan så man i sikkerhedskomiteen i Europa kan vurdere de her piger, siger Henrik G. Jensen.

Producenten bag, HPV-vaccinen Gardasil, Sanofi Pasteur, har ikke ønsket at lade sig tv-interviewe til TV2 Dokumentaren ’De Vaccinerede Piger – Syge og Svigtede'.

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge:

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-ĂĄrs alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige. 

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Ă…rstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.