Samfund

Hvis du møder en ulv: Kig den i øjnene og kravl op i et træ

For en måned siden slog en ulv tre rådyr ihjel tæt på et boligkvarter i Kolding. Myndighederne fastholder, at  risikoen for et ulveangreb på mennesker er forholdsvis lille, men i en lille tysk by syd for grænsen har to ulveflokke skræmt folk i byen.

For en måned siden havde TV 2 besøg af Bengt Holst, vicedirektør i Zoologisk Have, der understregede, at ulve enkeltvis ikke er farlige for mennesker.

- Bare man holder sig på behørig afstand sker der ikke noget, sagde Bengt Holst til TV 2 NEWS.

Men ulve, der færdes i flok kan være et problem.

- Først når de har fået sig etableret som en egentlig flok, begynder de at kunne blive en belastning for et område, sagde Bengt Holst til TV 2 NEWS.

Men hvis man skulle være så heldig eller uheldig, at møde en eller flere ulve på en skovtur i Kolding eller et andet sted i landet, så er det godt at vide, hvordan man bør opføre sig.

Derfor har vi herunder samlet en række gode råd, der er leveret af Naturstyrelsen og Thomas Secher Jensen, der er tidligere museumsdirektør og nu seniorforsker med speciale i pattedyr ved Naturhistorisk Musem i Aarhus.

  • Hold øjenkontakten og gå langsomt og stille og roligt baglæns derfra. Løb IKKE skrigende bort og vend IKKE ryggen til dyret, da dyret så vil opfatte dig som et byttedyr
  • Syng, tal højt og tydeligt med mandlig stemme. Skæld dyret ud, ræk armene i vejret og gør dig stor. Igen: Skrig ikke, som om du er bange
  • Klap i hænderne
  • Hvis intet af ovenstående hjælper, og dyret ser ud til at ville angribe, så kik dig omkring efter en stor kæp. Spark, slå, riv og prik den i øjnene – eller prøv på anden måde at beskadige dyret. Spil IKKE død.
  • Kravl eventuelt op i et træ – ulve kan ikke klatre i træer.

Ifølge Naturstyrelsen kan også et båthorn kendt fra foldboldkampe være effektivt i forhold til at skræmme både ulve og løst-løbende tamhunde.

Hvis du går tur med din egen hund i Dyrehaven gælder samme regler, som hvis to hunde kommer op at slås: Slip hunden løs og forsøg ikke at gå imellem dyrene – og forsøg at kaste noget efter ulven.

Kamphunde er farligere end ulve

Hvis der er tale om, at en ulv nu også har indfundet så på Sjælland, oplyser Naturstyrelsen, at man skal undgå nærkontakt, men at det er uhyre sjældent, at ulve angriber mennesker.

Det forholder sig anderledes med kamphunde, der er farligere end ulve, siger Thomas Secher Jensen til videnskab.dk:

- Ulven er jo sky af natur og har respekt for mennesker i modsætning til kamphunden, som er trænet til at være farlig.