Samfund

ADHD-børn sendes til skydetræning

Skydetræning har en gavnlig effekt på børn med ADHD, da det både gør børnene rolige og træner deres koncentrationsevne.

Det er erfaringerne i et stort idrætsprojekt. Her har skoler og skytteforeninger flere steder i landet samarbejdet om at sende børn med ADHD eller indlærings- og koncentrationsproblemer til skydetræning én gang om ugen.

Det fortæller projektleder i DGI og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, Annegrete Månsson, til tv2.dk.

- Man kan helt konkret sige, at børnene træner deres koncentration og opmærksomhed under skydeaktiviteten. Lærerne har hele vejen igennem sagt til mig, at de kan se, at det får en betydning for børnenes humør og trivsel, og at børnene får en følelse af at lykkes og kunne mestre noget, siger Annegrete Månsson.

Støttes med to millioner kroner

Projektet videreføres nu i et forskningsstudie på Syddansk Universitet, hvor cirka 100 ADHD-børn fra ti kommuner bliver sendt til skydetræning.

Projektet løber over de næste tre år og støttes med knap to millioner kroner af TrygFonden. Formålet er at undersøge skydningens betydning for børnenes symptomer, trivsel og livskvalitet.

- Skydning er først og fremmest en mental idræt, hvor man træner i at blive bedre på præcis de områder, hvor børn med ADHD har problemer. Det bliver meget spændende at følge, om træningen på skydebanen sætter spor i resten af børnenes liv, siger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, i en pressemeddelelse.

Kan skydning reducere ADHD-symptomer?

Børn med ADHD er ofte kendetegnet ved en kropslig uro, hyperaktivitet og uopmærksomhed. Men skydetræningen kræver koncentration og ro, og det har altså tilsyneladende en positiv effekt på børnene.

Det er disse resultater, som det treårige studie på Syddansk Universitet skal arbejde videre med.

- Med donationen fra TrygFonden kan vi videreføre pilotprojektet og undersøge, hvilken betydning det har for ADHD-børn at gå til skydning, samt om skydeidrætten reducerer ADHD-symptomerne. Indvirkningen på børnenes trivsel og livskvalitet vil også blive belyst, siger professor Kirsten Kaya Roessler fra Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.

Ifølge TrygFonden lider mellem tre og fem procent af alle skolebørn i Danmark af ADHD.

FAKTA: ADHD-børn til skydetræning

  • Forskningsprojektet på Syddansk Universitet skal undersøge betydningen af skydeidræt for ADHD-børns symptomer, trivsel og livskvalitet.
  • Det startede som et idrætsprojekt mellem skoler og skytteforeninger, der senere har udgjort pilotprojektet.
  • Forskningsprojektet tilknyttes DGI's idrætsprojekt "FOKUS – ro og koncentration gennem skydeidræt".
  • Det organiseres som et ph.d.-studie med Annegrete Månsson, nuværende projektleder i DGI, i spidsen.
  • I alt vil cirka 100 børn fra ti kommuner deltage i projektet, der løber over de næste tre år.
  • TrygFonden støtter projektet med 1.998.255 kroner.

Kilde: TrygFonden