Datter: Min far lå i 16 timer på gulvet i blod og urin

Kommunen mente, at 84-årige Helge Jørgensen sagtens kunne bruge en mobiltelefon, så der var ingen grund til at give ham en nødkaldsalarm. Da uheldet var ude i 2013, og han faldt på køkkengulvet, var han så forvirret, at han kom til at slukke for telefonen i stedet for at ringe og bede om hjælp.

Han endte med at ligge der i 16 timer og blev fundet i en pøl og blod og urin, fortæller datteren:

- Det er dybt tragisk, at han skulle ligge der i så mange timer. Min far var en stolt mand, der aldrig har bedt om hjælp før. Da han så havde brug for det, så ville kommunen ikke hjælpe, siger Mette Pedersen.

Døde et halvt år senere

Helge Jørgensen blev indlagt, kom på plejehjem og døde et halvt år senere.

- Jeg er sikker på at det havde gjort en forskel, hvis han havde haft et nødkald. Det fik han senere, og det kunne han godt finde ud af at bruge. Det er jo bare én knap, siger Mette Petersen, der ikke kan forstå den lille besparelse, som kommunen fik ved at afvise en nødkaldsalarm:

- Hvis han havde haft det, så var han blevet samlet op med det samme, også havde det offentlige sparet en masse på hospitalsindlæggelse og plejehjem, fortæller hun.

Gribskov kommune afviste at give en nødkaldsalarm til Helge Jørgensen, fordi de mente, han kunne bruge en ældrevenlig mobiltelefon. Mette Petersen fik at vide, at hun skulle købe en DORO-telefon til sin far. Den er meget mere simpel end normale telefoner, og den har også en rød knap, man kan trykke på, hvis det går galt.

Ikke simpel nok

Den var dog ikke simpel nok til Helge Jørgensen, da han havde brug for den.

- Han fortalte mig han havde trykket på alle knapperne, men da jeg fandt den efterfølgende, var den slukket. Jeg ved, at den ikke var løbet tør for strøm, så han må have kommet til at slukke den i forvirringen, siger Mette Petersen.

Gribskov Kommune skriver på deres hjemmeside, at man kun kan få en nødkaldsalarm, hvis man ”ikke er i stand til at bruge en almindelig mobiltelefon”. Det samme skriver flere andre kommuner, og Ældre Sagen fortæller, det er en tendens mange steder i landet.

Producent: Mobil kan ikke erstatte nødkaldsalarm

DORO selv skriver dog i en skriftlig udtalelse til TV 2 Nyhederne i dag, at deres mobiltelefoner ikke kan erstatte den slags nødkaldsalarmer, som sidder med en knap rundt om halsen eller på håndleddet.

I starten af marts kunne TV 2 fortælle en lignende historie om 74årige Steffen Krogh, som fik frataget sin nødkaldsalarm af Hørsholm Kommune. Han fik også at vide, at han kunne bruge sin mobiltelefon. Da han faldt på sit badeværelsesgulv sendte han en sms om hjælp til et automatiseret nummer, hvor der ikke var nogen til at læse den. Han endte med at ligge tre dage på et badeværelsesgulv før han blev fundet og døde senere af sine kvæstelser.

Gribskov Kommune beklager forløbet.

- Det er et forløb vi er kede af. Det ville have været hensigtsmæssigt at vurdere situationen anderledes og udstyre borgeren med et nødkald på et tidligere tidspunkt, siger Malene Størup, der er centerchef for Forebyggelse og Sundhed  

Ville det så ikke også være hensigtsmæssigt at droppe den regel om at man ikke kan få en nødkaldsalarm, hvis man kan bruge en mobiltelefon?

- Den regel hænger sammen med det politisk besluttede serviceniveau. Dem administrerer og visiterer vi efter, men skærper vores vurderinger for at forebygge lignende sager, siger Malene Størup.