Samfund

9. april-soldater bør hædres

Se aftenens afsnit af Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY

De danske soldater, der kæmpede ved den dansk-tyske grænse 9. april 1940, fortjener at blive hædret. Det mener både fra Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard og generalløjtnant Kjeld Hillingsø.

”Vi har altid være bange for at have helte i Danmark. Men der er nogen, der har ydet en heltemodig indsats til gavn for fædrelandet,” siger Pia Kjærsgaard til Kulturen på NEWS.

Meldingen kommer i kølvandet på krigsfilmen 9. april, der havde premiere i sidste uge. Filmen beskriver de danske soldaters kamp for fædrelandet, da tyskerne krydsede grænsen i Sønderjylland. Pilou Asbæk spiller hovedrollen som sekondløjtnant Sand, der sammen med sin cykeltrop møder fjendens kampvogne.

16 danske soldater mistede livet d. 9. april, men som de eneste i 75 år, er soldaterne ikke blevet hædret for deres indsats i kampen.

”Man burde have givet noget til dem der kæmpede den 9. april 1940,” siger den pensionerede generalløjtnant Kjeld Hillingsø til Kulturen på NEWS. ”I princippet er det aldrig for sent.”

Soldaterne indsats d. 9. april har været på den politiske dagsorden flere gange, men der er aldrig blevet truffet beslutning om at hædre dem. Det er skammeligt, mener Pia Kjærsgaard.

”Man svigtede soldaterne dengang. Både regeringen og den militære ledelse svigtede soldaterne, der blev kanonføde til den tyske overmagt,” siger Pia Kjærsgaard til Kulturen på NEWS. ”Nu er der mulighed for at sige til de overlevende, at vi skylder dem tak.”

Pia Kjærsgaard tvivler dog på, at der kommer til at ske noget. ”Jeg har ikke hørt noget fra regeringen i denne sag og det burde være dem, der kom på barrikaderne i denne sag,” siger Pia Kjærsgaard.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY