Samfund

P-vagter i oprør over ny uniform: Nu skal de kunne ses på lang afstand

Fra næste år skal parkeringsvagterne i København gå i skriggule jakker. Og det er de bestemt ikke meget for, skriver Fagbladet FOA.

P-vagterne har nemlig tidligere haft dårlige erfaringer med stærkt farverige uniformer, som derfor blev udskiftet med de nuværende, der ligner politiets.

Men en EU-standard kræver, at uniformerne er udstyret med fluorescerende stof og reflekser. Og Arbejdstilsynet har fastslået, at parkeringsvagterne skal leve op til standarden, når de bevæger sig ud i trafikken. Derfor har Københavns Center for Parkering købt nye jakker til hele korpset.

Det er p-vagternes tillidsmænd utilfredse med.

- Der skete en kraftig forbedring, da man overgik til de nuværende mørkeblå uniformer, hvilket afspejlede sig i et kraftigt fald af både verbale trusler og voldsepisoder. Vi frygter, at den kommende nye uniformering vil få de samme konsekvenser, som de gamle uniformer havde, hedder det i brevet.

- Når man ligner en betjent, bliver man behandlet med mere respekt, siger Ib Nielsen, fællestillidsmand for de københavnske parkeringsvagter til Fagbladet FOA.

Tillidsrepræsentanterne mener, at Arbejdstilsynet skyder over målet.

- Vi har allerede reflekser på vores uniformer og flere end tidligere, forklarer Ib Nielsen.

Han har aldrig oplevet, at kolleger er blevet kørt ned ved et uheld. Til gengæld har han oplevet bilister, der har forsøgt at køre parkeringsvagter ned - med vilje.

I Arbejdstilsynet oplever kontorchef Bitten Døjholt ikke, at man har stillet et krav eller givet et påbud.

- Standarden er nem at misforstå og kan blive opfattet som et kategorisk krav. Det er en konkret vurdering, om man skal have reflekstøj på. Hvis man skal have det på, så skal standarden opfyldes, siger hun.

På Københavns Rådhus er teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ikke sikker på, at de nye uniformer er en god idé:

- Jeg er i tvivl om nødvendigheden af udskiftningen, og jeg synes, at medarbejdere og tillidsmænd skal tages med på råd i sådan en sag.