Samfund

En måned efter angrebet: Vilks tilbage i København for at modtage pris

Den svenske tegner Lars Vilks modtog lørdag Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris. Den svenske tegner, der var i centrum under angrebet i København i februar, vendte tilbage til den danske hovedstad for at modtage prisen, og det var da også noget, der glædede Vilks.

- Det er dejligt at få denne her pris. Trykkefrihedsselskabet har været en del af mit liv i den rolle, som jeg har spillet som repræsentant for ytringsfriheden, fortalte Lars Vilks på talerstolen, da han var blevet klappet frem af en stående sal.

Han kom også ind på selve Muhammed-tegningen, der har gjort ham til en central del af ytringsfrihedsdebatten:

- En del mener, det er blasfemi, det er populær tolkning, og det er der konkret bevis på, tilføjede han.

Men selv forklarede han dog - også før han fik overrakt prisen - at selvom han står op for ytringsfriheden, så har han været passiv siden sin tegning.

- Jeg har ikke gjort meget mere end en tegning i 2007. og Jeg kan ikke ændre på det. Jeg skal spille den rolle, som jeg er i; som manden, der står op for ytringsfriheden. Og det skal jeg forsøge, siger Lars Vilks.

Han påpegede også, at andre kæmpede en langt hårdere kamp for ytringsfriheden, men at han blot var blevet symbolet på kampen.

Alligevel bør symbolet hædres med Sappho-prisen. Det mener Torben Mark Pedersen, bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet:

 Nu er der meget aktuelt her, fordi det er en måned siden, at Lars Vilks blev udsat for mordforsøg og et terrorangreb, og det er ikke første gang, han har været udsat for et mordforsøg.

- Vi vil hylde en mand, der står fast på at forsvare det frie ord, som det er det centrale for os i Trykkefrihedsselskabet, siger Torben Mark Pedersen.