Samfund

I dag kan solen få din mobil til at gå ud

Årets hidtil kraftigste solstorm kan ramme Jorden fredag.

NASA har siden onsdag observeret solstormen, der kan, hvis den er kraftig nok, forårsage strømnedbrud, afbryde mobiltelefoni og lukke ned for alt fra radiokommunikation og gps-signaler til vandforsyning. Sådan lyder advarslen i USA i hvert fald.

Solstormen har allerede været skyld i radionedbrud, og amerikanske eksperter har udsendt et varsel mod en geomagnetisk storm, der kan ramme Jorden fredag.

Solstorme har deres afsæt i en eksplosion på solens overflade, som sender ekstrem stråling mod Jorden med lysets hastighed.

Nogle timer senere vil energipartikler følge efter, og disse elektroner og protoner kan skade satellitters elektroniske indmad.

Derefter kommer en såkaldt koronal masseudkastning - en slags kæmpesky med magnetisk plasma, som potentielt kan forstyrre Jordens magnetfelt og gøre stor skade på elektriske kredsløb.

At solstorme rammer jorden er ikke et nyt fænomen. Det sker jævnligt. I forbindelse med et varsel om solstorm i 2013 talte tv2.dk med lektor på Niels Bohr Institutet Klaus Galsgaard om,hvilke konsekvenser det kan få for livet på jorden. I første omgang afhænger konsekvenserne selvfølgelig af hvor kraftig stormen er, forklarede han. I 1859 ramte for eksempel en særlig kraftig solstorm jorden. Der er kendt som The Carrington Event og fen var så kraftig, at der blev set polarlys (nord- og sydlys) steder på jorden, hvor det normalt ikke forekommer.

- Hvis vi får sådan en storm som under The Carrington Event, så får du en masse strøm ned mod jorden. Så bliver al elektronik meget sårbart, fortalte Klaus Galsgaard.

Her kan eksempelvis amerikanerne og canadierne blive hårdt ramt, da store dele af deres strømforsyningsnet ligger over jorden og dermed fungerer lidt som en antenne, men i Danmark er der dog ikke så stor risiko for kraftværkerne

- Jorden kan lede meget væk, hvis el-netværket er gravet ned, og i Danmark er meget gravet ned, så det virker lidt som en lynafleder, fortalte Klaus Galsgaard.

Satellitter kan blive ristet

Når der sker et udbrud på solen, ved vi det på jorden kort tid efter, men hvor hårdt vi bliver ramt, det ved vi først et par timer før.

- Der går cirka tre dage før jorden bliver ramt. Det første der bliver ramt er de satellitter, der ligger tættest på solen, og derfra har vi kun et par timer til at finde ud af, hvor stort det bliver, fortalte Galsgaard.

Satellitterne kan dog i værste tilfælde ende med at blive ristet og dermed kortslutte, og det kan få konsekvenser for kommunikationen på jorden.

- Det betyder, at vores normale kommunikation kan blive forstyrret, hvis nu man skal lave langdistanceopkald, da man her bruger satellitter.