Samfund

Forhandler om forbud mod e-cigaretter: Der vil komme flere rygere og kriminelle

Et nyt lovforslag vil fra 1. november gøre det nærmest umuligt for de mange e-dampende danskere at fortsætte på lovlig vis.

Det mener blandt andre Dansk e-Damper Forening, der derfor har arrangeret en demonstration mod forslaget foran Christiansborg lørdag den 14. marts.

En af dem, der deltager i demonstrationen, er Ulrik Scotwin fra Elekcig.dk, der forhandler e-cigaretter og har daglig kontakt til de danske e-cigaretbrugere.

- Problemet i udkastet er, at man vil have, man skal ansøge om at få en tilladelse til at sælge det, og det vil tage seks måneder. Men man kan ikke søge om det før 1. november, og det vil sige, at der ikke vil være et eneste lovligt produkt på markedet i et langt stykke tid, siger han til TV 2.

Ifølge Sundhedsstyrelsen benytter mere end 150.000 danskere e-cigaretter, og spørger man Ulrik Scotwin, vil forslaget betyde, at nogle af disse, når efteråret starter, vil skaffe sig e-cigaretterne på ulovlig vis, mens andre vil skifte dampen ud med cigaretrøg.

- Langt de fleste bruger e-cigaretter som led i et rygestop. Så jeg tror, at rigtig mange går tilbage til almindelige cigaretter, hvis lovforslaget bliver vedtaget. Det vil altså gøre brugerne til enten kriminelle eller rygere, siger han.

Ifølge lovforslaget, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, får forhandlere af e-cigaretter fremover en anmeldepligt, når de begynder at sælge den populære damp, en årlig indberetningspligt, og der skal gives oplysninger om indholdsvæskernes sundhedsskadelige virkninger. Og det vil altså ifølge Ulrik Scotwin tage mindst et halvt år at få styr på.

Lovforslaget kommer som følge af et EU-direktiv, der i modsætning til i dag vil tillade salg af e-cigaretter med nikotinvæske på op til 20 mg per ml.

Fint at gøre damp ulovligt for børn

De strammere regler på området vil samtidig betyde, at det bliver ulovligt for unge under 18 år at købe de elektroniske cigaretter.

Et tiltag som er blevet positivt modtaget af blandt andet flere politikere, overlæger og Kræftens Bekæmpelse.  

Også Ulrik Scotwin mener, at den del af forslaget giver rigtig god mening.

- Der er ikke nogen i branchen, som ikke er interesseret i en regulering. Når det handler om at gøre det ulovligt at sælge til børn, kan man sagtens gøre det med det samme.

- Men vi håber, at politikere vil sige, at der skal være en indkøringsfase, når det kommer til det med anmeldelsespligten osv, for ellers bliver det umuligt at sælge e-cigaretter lovligt fra 1. november, og det vil til enhver tid være sundere at dampe e-cigaretter end at ryge almindelig tobak.