Ny rapport: Tidlig indsats holder udsatte unge fra kriminalitet

En tidlig indsats fra kommunerne kan forhindre, at udsatte børn og unge ender i en kriminel løbebane. Det viser en ny undersøgelse, SFI har lavet for det Kriminalpræventive Råd.

Konklusionen bygger på observationer af 3000 børn, og den viser, at særligt børn af forældre, der drikker for meget, ikke har en uddannelse eller som har en dom, alle er i risikogruppen for at blive kriminelle.

Rapporten, der offentliggøres onsdag, giver også gode retningslinjer for, hvordan man kan hjælpe netop disse unge, fortæller formand for det Kriminalpræventive Råd Linda Nielsen til TV 2 News.

- Noget af det, der virker, er velfærdsstaten. Fattigdom er et stort problem for kriminaliteten i USA, men det er den ikke i Danmark, siger hun.

- En anden ting, der er interessant er, at når moderen henvender sig til kommunen tidligt, så hjælper det faktisk.

- Det hjælper at gå til de myndigheder og hjælpeforanstaltninger, vi har i Danmark.

Hun påpeger, at der er steder, hvor man stadig kan gøre en indsats for at undgå, at de udsatte unge bliver kriminelle.

- Der er steder, man kan sætte ind. For eksempel har et barn med en mor, der har et alkoholproblem, ti gange større risiko for at blive kriminel end andre. Det vidste vi faktisk ikke var så markant. Så det er et godt sted at gå ind og forsøge at gøre noget.

Samtidig understreger hun, at man ikke bliver kriminel, bare fordi man er en af dem, som rapporten peger på.

- Det at være i en risikogruppe som syv-årig, er bestemt ikke det samme som, at man senere bliver kriminel. Over 80 procent klarer det fint.