Samfund

Den danske musikbranche hørmer af mand

Pladebranchens direktionslokaler stinker af mand. Stort set alle direktører på landets pladeselskaber er nemlig mænd. 

Ud af Musikselskabernes brancheorganisation IFPI’s i alt 36 medlemmer er kun to pladeselskabsdirektører kvinder. Det viser research foretaget af Kulturen på NEWS.

Og kigger man ind i IFPI’s bestyrelseslokale, sidder her fem mænd og bare en kvinde. Jesper Bay er tidligere kommunikationschef i netop IFPI og agerer i dag konsulent i branchen. Han mener, musikbranchen går glip af både talent og mulighed for en større indtægt, når ikke flere kvinder sidder for bordenden.

- Jeg tror, der er flere problemer i det, men et af problemerne er, at vi som publikum og som branche går glip af nogle udgivelser, der både kunne være spændende rent kunstnerisk, men også udgivelser, der rummer et kommercielt potentiale, der så ikke bliver udnyttet, fordi de udgivelser, der så kommer, ikke i et tilstrækkeligt omfang appellerer til et kvindeligt publikum, siger Jesper Bay til Kulturen på NEWS.

Musiker og lektor på Rytmisk Musikkonservatorium Henrik Marstal mener også, at vi med en mandsdomineret branche går glip af meget af det potentiale, der findes derude.  

- Selvom vi har en meget rig musikhistorie inden for pop, rock og elektronisk musik, så tror jeg, den kunne have været uendelig meget rigere, hvis man meget tidligere havde taget det alvorligt, at der også var kvinder, der enten gerne ville spille musik, eller som havde lyst til at være en del af branchen, fortæller Henrik Marstal til Kulturen på NEWS.  

I pladebranchen erkender flere direktører, at der er behov for flere kvinder. En af dem er Laura Littauer, der er direktør for Sundance Music. Hun sidder ene kvinde i IFPI’s bestyrelse.

- Der er brug for kvinder, og jeg har klart indtryk af, at man rigtig gerne vil have dem på de forskellige poster i branchen. Så jeg synes ikke, man bliver afvist som kvinde. Tværtimod synes jeg, man bliver taget imod med åbne arme, fordi der er så få kvinder, som der er, siger Laura Littauer til Kulturen på NEWS.

Også Casper Bengtson, der er direktør hos Universal Music, ærgrer sig over, at der er så få kvinder. Men han bekymrer sig ikke, for han er overbevist om, at skævvridningen snart udligner sig selv.

- På Universal Music har vi en hel generation af kvindelige supertalenter. De vil uden tvivl banke på til direktionen inden for et par år. Samtidig oplever vi desværre stadig, at nogle positioner i meget ringe grad bliver søgt af kvinder, skriver Casper Bengtson i en mail til Kulturen på NEWS.